Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

L’Associació d’Amigues de la Maternitat d’Elna s’organitza per recollir fons i ajudar a rehabilitar l’edifici

L'entitat instal·larà guardioles a diversos municipis i ja prepara un concert solidari a la Catalunya del Nord

|

- Publicitat -

L’Associació d’Amigues de la Maternitat d’Elna s’ha organitzat per recollir fons per ajudar a rehabilitar l’edifici de la Maternitat, a la Catalunya del Nord. L’entitat, que va néixer fa un any per “mantenir viu” l’esperit d’Elisabeth Eidenbenz, ja ha recollit 1.000 euros en una primera campanya de ‘crowdfunding‘ i en prepara una altra a través de la plataforma Goteo. També instal·laran guardioles a diversos municipis i preparen un concert solidari. D’altra banda, la presidenta de l’entitat, Eva M. Ramos, ha anunciat que l’Esclat se sumarà a la iniciativa amb l’arrodoniment de les compres a partir de la setmana que ve. “És un edifici, però darrere d’aquest edifici hi ha un sentiment”, assegura Ramos.

Publicitat

La Maternitat d’Elna va tancar a finals d’abril d’urgència després que s’hi detectessin unes escletxes de grans dimensions i que els tècnics especialistes alertessin que hi havia perill per a les persones. La primera valoració que n’han fet els experts xifra la rehabilitació en uns 870.000 euros i l’Ajuntament d’aquest petit municipi del Rosselló ja ha dit que no pot fer-hi front. L’alcalde, Nicolàs Garcia, compta que l’estat francès es faci càrrec de la meitat de les despeses però faltaran 450.000 euros que no poden assumir.

Per això, el consistori ha engegat una campanya de recollida de fons per aconseguir el finançament necessari. Però no són els únics. L’Associació d’Amigues de la Maternitat d’Elna també s’han mobilitzat per donar-hi suport. Fa uns dies van engegar una campanya micromecenatge amb la qual van aconseguir uns 1.000 euros i ara n’obriran una altra amb l’objectiu d’arribar als 40.000.

Concert solidari 

Paral·lelament, tenen previst instal·lar guardioles en diversos municipis i fer un concert solidari, probablement a Sant Andreu de Llavaneres la població on va néixer l’assocació fa un any. Compten amb el suport d’una gran xarxa de mares i pares, entre ells de l’associació de famílies d’Elnes i Naels, i amb l’escriptora Assumpta Montellà, l’autora del llibre ‘La Maternitat d’Elna’.

A més, han aconseguit que l’Esclat s’hi impliqui a través de la iniciativa de l’arrodoniment de les compres a partir de dilluns que ve. “Cal tenir en compte que la última campanya per la Bressola a la Catalunya del Nord es van aconseguir recaptar uns 240.000 euros”, remarca Ramos.

“No ens podíem quedar de braços creuats. L’Ajuntament d’Elna ens ha ajudat sempre molt i ara nosaltres havíem de fer-ho”, remarca la presidenta de l’entitat. En aquest sentit, assegura que no poden permetre que aquest històric edifici caigui a terra perquè “són uns valors que ens caurien a nosaltres a sobre”.

Un símbol i gairebé 600 nadons

A la Maternitat Suïssa d’Elna hi van néixer gairebé 600 nadons, fills de refugiades de la Guerra Civil espanyola que estaven internades en camps de concentració propers. L’any 2013, després d’una reforma que el va convertir en un espai museístic, el castell d’en Bardou, conegut com la Maternitat, va obrir les seves portes per homenatjar la tasca que hi va fer a mestra i infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió