Dissabte, 26 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

L’advocat de Sijena no vol que es cregui que és van espoliar les obres

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) ha sol·licitat al Jutjat d’instrucció número 1 d’Osca la confiscació i, si així ho considera, també la destrucció de les imatges sobre l’operatiu policial […]

Joan Vila i Boix 07/11/2018
Fotografia d'arxiu del Museu de Lleida / ACN

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) ha sol·licitat al Jutjat d’instrucció número 1 d’Osca la confiscació i, si així ho considera, també la destrucció de les imatges sobre l’operatiu policial i judicial de l’11 de desembre del 2017 del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida al Monestir de Sixena captades per un fotògraf contractat pel museu lleidatà. L’advocat del consistori oscensc, Jorge Español, demana que no s’autoritzi la publicació de les fotografies en el llibre que prepara el Museu de Lleida “sense prèvia autorització del jutjat”, ja que entén que “no hi havia cap permís judicial per fer aquelles fotografies” i que, en el cas que es fessin, “havien de ser per a qüestions tècniques relacionades amb la manipulació i la càrrega de les obres però no per fer un llibre d’un acte que executava una sentència judicial”.

Jorge Español explica a La República que les instantànies preses en l’acte no-públic del passat 11 de desembre dins del museu. D’aquesta manera Español afirma que no es pot crear un relat amb fotografies preses en el si d’una diligència judicial. En aquest sentit, l’advocat és molt clar. No vol entorpir la llibertat d’informació, però creu que aquestes imatges en concret no poden sortir a la llum, ja que en primera instància no hi va entrar cap mitjà de comunicació (dins del museu) i en segona, ja que si hi haguessin accedit periodistes, només podrien haver pres notes i fer caricatures, no pas fotografies. Tot amb el permís del jutge.

En aquest sentit, Español, sosté que el llibre crearia un relat que podria fer l’impressió al lector que hi va haver un “espoli” de les peces. L’advocat, però, explica a La República, que el relat en si mateix és evidentment lícit, no ho és però, fer-ho amb els mitjans que es vol fer.

El Museu de Lleida està ultimant un llibre gràfic que comptarà amb un centenar de fotografies inèdites de l’operatiu policial i judicial per traslladar les peces de Sixena a l’Aragó l’11 de desembre del 2017. Des del Museu han explicat que aquell dia es va contractar els serveis del fotògraf Jordi V. Pou per recollir gràficament tot el que havia de passar i que amb el pas del temps han cregut oportú fer un llibre de tot aquest material afegint-hi textos amb ”un relat fet amb les vivències dels mateixos treballadors”. La voluntat del Museu de Lleida és presentar el llibre, que edita Pagès Editors, coincidint amb l’aniversari del trasllat, el pròxim 11 de desembre, quan també es farà públic un vídeo inèdit de tot l’operatiu gravat des de dins.

El trasllat de les 44 obres de Sixena va ser un dels efectes més visibles de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. L’11 de desembre les obres d’art van sortir del Museu de Lleida enmig d’un fort desplegament policial. La comitiva aragonesa va entrar a l’equipament de matinada i va empaquetar els béns durant hores. Tot aquest dispositiu va ser fotografiat pel fotògraf Jordi V. Pou i també enregistrat en vídeo per la periodista Laia Navarra. Amb les fotos de Pou se n’ha fet el llibre gràfic i amb les imatges de Navarra s’ha editat un vídeo que també es farà públic de forma inèdita l’11 de desembre.