Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Vanguardia intenta manipular el discurs d’Òmnium: “L’entitat es desmarca de les línies de l’ANC”

|

- Publicitat -

La Vanguardia: “L’entitat es desmarca de les línies de l’ANC”

“Òmnium creu que el cicle de l’1-O “està exhaurit” i que ha provocat “desànim i desmobilització”. Aposta per “revertir la frustració.” I si mirem el discurs del president de l’entitat, Xavier Antich, en cap moment es desmarca de l’ACN, el diari de Can Godó intenta seguir fent mal, fot uns titulars i com la resta d’informació és de pagament i l’independentisme no pagarà falseja el titular per intoxicar.

Publicitat

Des de la Marxa dels Vigatans, el president d’Òmnium fa una crida a la mobilització per avançar en la lluita contra l’Estat: “Avui, a Vic. I diumenge, a Barcelona i arreu!”

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich ha assegurat que la independència és “l’únic instrument” per garantir el present i el futur de la ciutadania amb un Estat a la contra que “acusa de terroristes els joves implicats amb el país, reprimeix la gent que defensa els drets fonamentals, persegueix la llengua catalana, castiga amb un dèficit fiscal que no para de créixer, incompleix sistemàticament els seus propis pressupostos, degrada les infraestructures i ataca el dia a dia de la gent”. També ha tingut un record pels exiliats, començant per la vigatana Marta Rovira, i pel president Puigdemont, pels consellers Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, i Anna Gabriel i  Valtonyc, que per cinquè any consecutiu no podran ser a Catalunya per la Diada Nacional. Els més de 4.200 represaliats per la causa contra l’independentisme, ha dit, “són orgull i punta de llança”.

 

En aquest escenari, Antich ha fet una crida a la mobilització i tornar a omplir els carrers aquest 11 de setembre, “avui a Vic. I diumenge a Barcelona i arreu!”: “És pels que ens han precedit en els moments més durs que aquesta Diada la lluita per la independència continua”. També ha demanat “més compromís, més generositat, més organització, més xarxa i més determinació” contra un Estat que “renuncia a la democràcia i reprimeix drets humans”: “És la nostra força principal i no pensem renunciar-hi. Necessitem avançar perquè volem guanyar”. Per acabar, ha demanat que “la perseverança d’aquesta marxa incansable i compromesa amb la independència sigui com sempre motor de lluita”.

 

Antich ha fet aquestes declaracions aquest divendres des de la plaça de la Catedral de Vic, on ha culminat la vintena edició de la Marxa dels Vigatans, una celebració anual amb què l’entitat vol homenatjar i recordar les persones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país. L’acte central ha comptat amb una representació teatralitzada, conduïda per Joan Crosas, dels osonencs i osonenques que el 1705 van dirigir-se al front per lluitar contra les tropes de 1705 i defensar la terra, i amb l’actuació musical de l’Orfeó Vigatà, que enguany compleix 120 anys i recentment ha rebut la Creu de Sant Jordi.

 

En aquesta edició, la persona homenatjada ha estat Toni Anguera, “Xato”, fotògraf i muntanyista, qui ha liderat la columna de Gurb, que ha encapçalat la marxa de torxes que ha transitat, en dos grups, des de la Plaça Major fins a la plaça de la Catedral. Hi han participat centenars de persones, la majoria arribades en columnes provinents de 25 poblacions d’Osona i La Selva.

 

La Marxa dels Vigatans: origen i evolució

 

“Vigatans” és el nom amb què es van donar a conèixer els partidaris de Carles d’Àustria —bona part d’ells originaris de la Vegueria de Vic— durant la guerra de Successió (1705-1714). Amb el pacte firmat el 17 de maig de 1705, els “Vigatans” es van comprometre a recolzar militarment els detractors de Felip V de Castella i a respectar les lleis catalanes.

 

Inspirant-se en aquest col·lectiu, Òmnium i la Comissió 11 de Setembre creen el 2003 la Marxa dels Vigatans amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Osona, recordar els fets de 1714 i reivindicar els drets nacionals de Catalunya. Des de la seva creació, l’activitat ha evolucionat de la tradicional Marxa de Torxes a un model més participatiu fins a arribar a l’edició d’enguany, amb un caràcter popular i associacionista, però conservant-ne els objectius fundacionals de transversalitat generacional, cultural i ideològica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut