Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La UAB aconsegueix restablir part dels seus sistemes informàtics després de l’atac del 10 d’octubre

Desconeixen qui hi ha darrere l’atac i asseguren que no s’ha pagat ni un euro en concepte de rescat

Agències 03/11/2021

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) segueix treballant per recuperar la normalitat dels seus sistemes informàtics després de l’atac del passat 10 d’octubre. El comissionat del rector per les TIC, Jordi Hernàndez, assegura en declaracions a l’ACN que s’han fet passos per anar recuperant part de la normalitat, aconseguint restituir les contrasenyes de tota la comunitat, una acció sense precedents, i que ara s’estan reconstruint els sistemes de zero.

Apunta que desconeixen qui hi ha darrere de l’atac i que no pensen posar-s’hi en contacte, tancant la porta a qualsevol petició de rescat, i garanteix que les dades corporatives no han estat violentades. Actualment es treballa amb opcions alternatives per dur a terme l’activitat ordinària.

Dilluns es va aconseguir restituir les contrasenyes de tota la comunitat universitària davant la possibilitat que haguessin pogut estar compromeses, amb un canvi massiu sense precedents al centre. A més, s’ha posat en marxa un sistema d’aplicacions de Microsoft a través del núvol, entre elles el Microsoft Teams: “L’utilitzarem com aplicació de contingència mentre no estigui actiu el campus virtual”, detalla Hernàndez en declaracions a l’ACN.

Això permetrà que es puguin desenvolupar activitats i classes com a eina acadèmica, facilitant la interacció entre alumnes i professors mentre el sistema habitual no es pugui reactivar. Avui dia, els usuaris poden connectar els seus ordinadors a la xarxa externa, però mai a la interna del campus, si bé es treballa per començar a reobrir les aules d’informàtica, tancades des de l’atac.

La universitat disposa d’una segona xarxa wifi paral·lela que permet connectar-se externament, fet que ha facilitat l’activitat del personal docent, així com d’administració i l’alumnat.

Començar de zero

Els experts han optat per reconstruir els sistemes de zero, és a dir, crear una nova infraestructura per evitar vulneracions de seguretat en cas que hi hagués algun reducte de l’atac a la xarxa interna. “Sempre hi ha el risc que els sistemes estiguin compromesos, i així tenim la garantia que estan nets”, apunta Hernàndez.

“Podem assegurar que les dades corporatives han estat a salvaguarda sense risc que s’hagin perdut, i no tenim cap indici que s’hagi fet una extracció de dades a Internet”, afegeix.

Sense rescat ni autoria

Hernàndez assegura, a més, que no s’ha pagat ni un euro en concepte de rescat, però que tampoc han rebut cap petició. “No hem fet cap acció per a contactar amb ells, ni sabem què volen, i no pensem fer-ho perquè ni estem autoritzats ni forma part del nostre codi ètic”, explica.