Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

La ponència de la reforma del reglament acorda activar mecanismes que permetin plens telemàtics

Els grups coincideixen en buscar quina majoria del Parlament és suficient per habilitar sessions a distància

Agències 18/04/2020
El ple del Parlament, abans de la pandèmia, l'11 de febrer del 2020 | ACN

Els grups parlamentaris donen via lliure per celebrar plens telemàtics. La ponència de la reforma del reglament ha arrencat aquest divendres amb una entesa per activar els mecanismes necessaris que permetin sessions a distància, tal com han confirmat a l’ACN fonts de totes les formacions. Els grups coincideixen en buscar quina majoria de la cambra és suficient per habilitar plens telemàtics en circumstàncies excepcionals. La Mesa hauria de proposar formalment l’activació dels mecanismes per a un ple telemàtic i, després, el ple ha de ratificar l’acord. No hi ha llum verda, encara, en quina ha de ser aquesta majoria. En aquesta segona reunió també es debatrà el text que s’ha encarregat als lletrats per sintetitzar les propostes d’avui.

Si bé l’acord és global, el PPC manté que continua sent reticent a celebrar plens telemàtics, a l’espera de com avanci la ponència de la reforma del reglament. Tot apunta que el debat per establir la majoria que ha d’avalar les sessions telemàtiques s’abordarà en la propera reunió de la ponència. Aquesta segona trobada que es podria celebrar després del ple del 24 d’abril, la sessió que debatrà i votarà els pressupostos i la llei d’acompanyament.

Els grups ja han proposat diverses vies per establir aquesta majoria. Alguna de les formacions consultades, per exemple, aposta perquè primer ho aprovin cinc dels set membres de la Mesa, i que després s’hagi d’avalar al ple per una majoria reforçada, o fins i tot per majoria absoluta.