Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

La plana major dels Mossos marxa d’una celebració de la Guàrdia Civil per ofenses a Trapero

La policia catalana havia rebut crítiques per assistir a un esdeveniment en homenatge als principals artífex de la repressió per l’1-O

Redacció 09/10/2019
Celebració de la patrona de la Guàrdia Civil, la verge del Pilar, a la comandància de Sant Andreu de la Barca

El secretari general d’Interior, Brauli Duart, i la plana major dels Mossos d’Esquadra, inclòs el director general dels Mossos, Pere Ferrer i el cap dels Mossos, Eduard Sallent, han assistit avui a la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil, la verge del Pilar, a la comandància de Sant Andreu de la Barca. El cos de policia espanyola ha aprofitat l’acte per a condecorar a títol pòstum (va morir el novembre de l’any passat per una malaltia) qui va ser titular del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, encarregat d’encetar la causa general contra l’independentisme i l’1-O i d’impulsar els escorcolls a la conselleria d’Economia el 20-S, així com en altres dependències de la Generalitat. Aquests fets van servir per encausar l’antiga cúpula dels Mossos, amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant.

El director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, i el cap de l’institut armat a Catalunya, el general Pedro Garrido, han entregat a l’esposa del jutge difunt la distinció, una creu de l’ordre del cos en categoria de plata. Entre els condecorats, a més, també hi ha la lletrada de l’Administració de justícia del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, que va participar en la ràtzia a la conselleria i que ha estat testimoni de la fiscalia en el judici pel procés al Tribunal Suprem, que ha rebut una medalla al mèrit amb distintiu blanc. José Antonio Togores, cap de la policia espanyola a Catalunya, també ha estat condecorat. A l’acte, d’altra banda, han assistit la delega del govern espanyol, Teresa Cunillera; el fiscal del Suprem al judici del procés, Javier Zaragoza; el diputat de Vox, Ignacio Garriga; la diputada del PP, Cayetana Álvarez de Toledo; el diputat del PSC, José Zaragoza i el diputat de Ciudadanos, Jean Castel.

En el moment dels discursos, Garrido ha assegurat que l’operació contra els CDR del 23 de setembre ha demostrat que “la pretesa revolució dels somriures s’ha convertit en odi i mesquinesa capaços de generar destrucció i patiment”. Al seu torn, Azón ha afirmat que la Guàrdia Civil prendrà “totes les mesures necessàries” perquè la retirada del cos de Catalunya que demana el parlament “no tingui cap transcendència”. Sobre l’operació contra els CDR, ha assegurat que l’acció policíaca “ha evitat mals majors que afortunadament ja mai no arribaran a produir-se”.

La direcció política i alts comandaments dels Mossos d’Esquadra han acabat abandonant l’acte -segons avança ‘El Nacional’ que li haurien confirmat fonts del departament d’Interior- després de sentir que Félix Azón ofenia a la policia catalana amb les seves paraules. I és que Azón hauria fet certes al·lusions al major Tapero i la comissària Cristina Manresa.