Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

La dreta espanyola vol repetir la foto de Colón que tant va espantar els socialistes

Ara serà contra els indults als presos polítics i es farà el diumenge 13 de juny

Redacció 29/05/2021
Banderassa a la plaça de Colón de Madrid

La primera iniciativa de repetir el “tour de force” de la dreta i la ultradreta contra el gobierno a la plaça madrilenya de Colón, ha estat de la plataforma Unión78, però de seguida s’hi ha apuntat tothom, PP, Vox i Cuidadanos, en una frenètica cursa per demostrar qui és més integrista i més espanyol. Aquesta entitat, Unión78, ve impulsada per persones com Fernando Savater, María San Gil o Rosa Díez, i ha marcat la convocatòria d’una manifestació a la coneguda plaça on hi oneja la bandera més gran, el diumenge 13 de juny, a les 12 del migdia. Aquesta vegada el detonant són els indults als presos polítics catalans.

El conglomerat de partits de la dreta i la ultradreta ha assenyalat que «donem suport sense matisos aquesta convocatòria. És important que els espanyols, més enllà de les sigles dels partits, ens unim contra aquest atropellament a la legalitat, a la justícia, a la democràcia i a la unitat d’Espanya. Ens veiem a Colón», ha tuitat en concret el líder de Vox. Missatge ben semblant el de Ciudadanos: «Animem als espanyols a mobilitzar-se davant la indignitat de l’indult als condemnats del Procés», ha escrit el compte oficial del partit.

La convocatòria explicita, sense manies, que va en contra del gobierno «irresponsable i sectari» que “ataca el poder judicial” i que es farà «en defensa de la igualtat davant la llei de tots els espanyols». Així, malgrat les reticències del PP de veure’s en una mateixa foto amb VOX, els pot més l’anticatalanisme i repetiran la mateixa imatge.

Per si no n’hi hagués prou, els “barons” del PSOE (Gonzàlez, Guerra, Garcia-Page, Ibarra…) s’han mostrat també obertament crítics amb els indults, amb un llenguatge i termes molt semblants a la dreta, i volen que el comitè federal sigui presencial.