Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa es compromet a posar la lupa en la repressió espanyola

La bosniana Dunja Mijatovic admet que la situació a Catalunya és “polèmica i sensible” pel que fa als drets humans en una resposta al senador nord-català, François Calvet

Gerard Gort 15/01/2021
François Calvet ahir al Senat francès, formulant la pregunta a la comissària Mijatovic.

La bosniana, Dunja Mijatovic,  comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, admet que “la situació a Catalunya és molt polèmica i sensible pel que fa als drets humans” i que ha mantingut contactes amb el govern espanyol i autoritats policials espanyoles en “un diàleg constructiu” sobre la repressió contra l’independentisme i la situació dels presos polítics. Diu que cal seguir molt de prop “la independència i transparència” dels judicis  i es compromet a fer-ho públic de seguida si detecta “qualsevol raó d’inquietud”.

Va manifestar-ho ahir en el marc de la comissió d’Afers Europeus del senat francès en resposta a una interpel·lació del senador nord-català, François Calvet, que va preguntar-li què fa com a comissària perquè els tribunals espanyols compleixin el dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides, que va demanar la llibertat immedita dels presos polítics catalans recordant que ha estat la primera vegada que una petició com aquesta adreçada a un país de la UE no ha estat atesa. També va recordar-li la sentència de la justícia belga que denega l’extradició de Lluís Puig.

Mijatovic ja va alertar en el seu moment d’un “ús desproporcionat de la força policial contra els manifestants” en les mobilitzacions postsentència.

El delegat del Govern a França, Daniel Camós, ha recollit al seu compte de Twitter, les dues intervencions, tant la pregunta de Calvet, com la resposta de Mjijatovic.