Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

JxCat, ERC i PDeCat, tres maneres diferents d’encarar els pressupostos de l’Estat

Junts critica la predisposició d’ERC i el PDeCAT a tramitar-los, ERC no fa esmena a la totalitat però està “molt lluny de qualsevol acord” i el PdCat està disposat a negociar-los

Agències 09/11/2020
Logos de Junts, ERC i PdCat

JUNTS: “Els pressuposots no són bons per a Catalunya”
La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha exigit uns pressupostos de l’Estat “millors” que els que ha dut al Congrés dels Diputats el govern espanyol. Ho ha reclamat aquest dilluns en una roda de premsa en què s’ha queixat de la “poca crítica d’altres formacions catalanes” envers els comptes estatals, que ha assegurat que “no són bons per a Catalunya”. Tot i que no els ha esmentat explícitament, ERC no ha presentat esmena a la totalitat als pressupostos i els diputats del PDeCAT han avançat que no n’impediran la tramitació.

Artadi ha assenyalat que els comptes presentats mantenen el “dèficit inversor” de l’Estat a Catalunya perquè hi destinaran un percentatge inferior al del PIB català i al de la població ni tampoc “corregeixen” la disposició addicional tercera de l’Estatut ni el “dèficit de finançament del transport públic, que ha augmentat per la davallada d’usuaris arran de la pandèmia de covid-19. “Nosaltres no hi podem donar suport”, ha insistit, però ha obert la porta a la negociació.

Ara bé, ha advertit que el coronavirus “no pot ser una excusa per demanar el vot a canvi de res ni un exercici de confiança” ja que el PSOE i Unides Podem “ho incompleixen sistemàticament tot”, ha dit. “Precisament aquest escenari de pandèmia, de necessitat i de triple crisi ens fa ser molt mes exigents a l’hora de demanar que aquests pressupostos siguin millors”, ha afegit.

ERC veu marge per negociar els PGE però avisa que estan “molt lluny” d’un acord
La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns que veuen marge per negociar els pressupostos generals de l’Estat (PGE) que va presentar el Govern central, però ha avisat que estan “molt lluny de qualsevol acord”. En roda de premsa telemàtica, ha defensat que ERC estarà disposada a negociar “fins l’últim dia si cal perquè pugui ser el millor instrument possible per a la ciutadania” en vista de la crisi del coronavirus.

“Queda molt marge de millora”, ha dit, tot i que ha reiterat que els republicans estan disposats a aprofitar-ho per aconseguir que els comptes ajudin al màxim la població i per això no han presentat una esmena total.

El PDeCAT defensa negociar els pressupostos i vel la posició de Junts com «incomprensible»
El Partit Demòcrata persisteix en la seva estratègia a Madrid: negociar els pressupostos per treure’n el millor rèdit per a Catalunya i, alhora, evitar la confrontació amb el govern espanyol. Així ho ha defensat aquest dilluns, 9 de novembre, el cap de files de la formació postconvergent al Congrés, Ferran Bel, en una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’, de La 2 i Ràdio 4.

Bel, en la línia del que ja va expressar la setmana passada, ha assegurat «no entendre» la posició de JxCat i s’ha preguntat «què hi guanya Catalunya amb una esmena a la totalitat», tal com han anunciat els quatre diputats del partit de Carles Puigdemont.