Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Junts sobre l’assistència d’Aragonès a la conferència de la Palma: “No ha estat correspost per l’Estat”

Rius carrega contra Sánchez i manifesta que “és un error seguir confiant en les promeses” perquè “no les compleix mai”

Agències 14/03/2022
El portaveu de JxCat, Josep Rius, durant una roda de premsa a la seu del partit | ACN

El portaveu de JxCat, Josep Rius, ha considerat un “gest positiu” la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest diumenge a la conferència de presidents que es va celebrar a La Palma. Ara bé, el nou portaveu de la formació també ha criticat que “no ha estat correspost” per part de l’Estat. “Si l’acord es queda només en una mera promesa, considerem que el president Aragonès no ha de tornar a assistir a cap conferència de presidents més”, ha avisat Rius. Per JxCat “és un error seguir confiant en les promeses” que fa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè “no les compleix mai”. Amb tot, Rius ha assegurat que el resultat de la reunió d’aquest diumenge és “clarament insuficient”.

Rius ha avalat la presència “puntual” d’Aragonès a La Palma, ja que considera que la guerra a Ucraïna “requereix actuacions excepcionals”.

Sánchez utilitza “excuses” per no reunir la taula de diàleg

El nou portaveu de JxCat també s’ha referit a la taula de diàleg. En aquest sentit, ha lamentat que Pedro Sánchez “utilitzi” com a “excusa” la guerra a Ucraïna per no reunir-se amb Aragonès. “Denunciem que Pedro Sánchez sempre va buscant una excusa per no reunir la taula. Ha sigut la pandèmia, després les eleccions de Castella i Lleó i ara utilitza la invasió russa a Ucraïna”, ha dit Rius.

Així mateix, ha criticat que la taula de diàleg “és una taula de silenci i silenciadora”. En aquesta línia, JxCat creu que el govern espanyol la pot utilitzar “per anar arreu del món” i dir que el conflicte amb Catalunya “està canalitzat”.

“Plena confiança” amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray

En relació amb la vaga que han convocat els sindicats educatius a partir d’aquest dimarts en protesta a l’avançament del curs, Rius ha assegurat que el Govern “no pot menystenir” la situació. “Potser s’ha de preguntar si s’ha fet alguna cosa malament i per què s’ha arribat a aquest extrem”, ha dit el portaveu de JxCat, que ha opinat que cal “més diàleg” amb els docents. Malgrat tot, ha assegurat que hi ha “plena confiança” amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que “incidirà” en “solucionar el conflicte”.

Dictamen sobre el cas d’Eduard Pujol

Després que divendres el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona decidís enviar a judici una regidora de JxCat per un suposat delicte d’injúries i calúmnies contra l’exdiputat Eduard Pujol, Rius ha avançat que el partit ha acordat encarregar a la comissió de garanties un dictamen en relació amb el cas. Un cop la formació disposi del dictamen decidirà “les mesures que pertoqui”.

Aquest dilluns ha estat la primera roda de premsa de Josep Rius com a portaveu de JxCat, després que la setmana passada Elsa Artadi anunciés que deixava el càrrec per dedicar-se a la seva candidatura com a alcaldable de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona.