Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 915
La República

Junqueras pressuposa que el 50% de la societat és contrària a la independència

El col·lectiu de militants d’ERC Primer d’Octubre li replica que “comptar l’abstenció com a vots negatius és el discurs falaç i antidemocràtic dels unionistes que nosaltres no podem assumir”

Gerard Gort
Gerard Gort 14/01/2021
Oriol Junqueras abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que no hi ha cap país que hagi arribat a la independència si no tenia almenys el 50% dels vots a favor i que cap país l’ha assolit amb el 50% de la societat en contra. Així s’ha expressat des de la presó de Lledoners en una entrevista a ‘El Nacional’. El líder dels republicans també ha lamentat la “fixació esgotadora” de JxCat en “criticar tot el que fa i proposta ERC”. “Haurien d’acabar amb els complexos perquè puguem construir conjuntament una estratègia guanyadora. I estaria bé que, a banda de proclames buides, expliquessin quina és la seva proposta i els detalls de com portar-la a terme”, ha afegit.

Pel que fa a la taula de diàleg amb l’Estat, Junqueras ha lamentat que JxCat hagi fet “tot el possible des del primer moment perquè no funcionés” i ha considerat que han fet servir aquest espai per “intentar desgastar” ERC. Preguntat per les declaracions del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, que proposa reprendre el procés on es va deixar a l’octubre del 2017 en cas que l’independentisme superi el 50% dels vots, Junqueras ha respost que “segur que el que portarà a la independència és que hi hagi prou suports com per implementar-la i fer-la efectiva” però no ha entrat en els percentatges que ho farien possible.

Els militants d’ERC crítics amb l’actual direcció agrupats en el Col·lectiu Primer d’Octubre han replicat al president del partit que “l’únic com que ens hem comptat fins ara (1 d’octubre de 2017) els contraris a la independència no arribaven al 8%. Comptar l’abstenció com a vots negatius és el discurs falaç i antidemocràtic dels unionistes que nosaltres no podem assumir”.

“No és només una qüestió declarativa, dir que la volem. Perquè si hagués estat així, seríem independents de fa molts anys, perquè almenys nosaltres sí que sempre l’hem volguda. Per tant, què garanteix que la independència sigui efectiva? Doncs tenir prou forces per implementar-la”, ha afegit.

Junqueras aposta per negociar amb el govern espanyol però també avisa que l’Estat ha de saber que si la negativa a negociar un referèndum “perdura en el temps” desembocarà en una “nova actuació unilateral de l’independentisme”. “La nostra paciència no és infinita i tothom sap que no ens rendim mai. Que ens poden tancar o pegar, però que som aquí per guanyar i no hi renunciarem”, ha reblat.

Junqueras ha insistit que el PSC, tant sigui amb Miquel Iceta com amb Salvador Illa de candidat, està a les antípodes d’ERC i que el seu objectiu és tornar-lo a guanyar com en les últimes eleccions. I ha garantit que si guanya ERC, “el PSC ja pot anar triant quin lloc vol a l’oposició”.

En canvi, ha apuntat que això no és segur en el cas de JxCat ja que, segons ha dit, l’experiència a la Diputació de Barcelona demostra que quan als socialistes els falten suports institucionals, els hi dona JxCat. “Ho hem dit moltes vegades i per mi és un plaer poder-ho tornar a repetir. És impossible que ERC faci el que fa JxCat a la Diputació de Barcelona. Per tant, la millor garantia perquè el PSC no sigui al govern de Catalunya és votar ERC”, ha conclòs.

En referència a la possibilitat d’un indult, Junqueras ha volgut aclarir que si això arribés a passar els farien fora de la presó i, per tant, no tindrien opció de quedar-s’hi encara que volguessin.

Relacionats