Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Johnson veu “erroni” reconèixer “prematurament” els talibans

El primer ministre britànic contradiu la diplomàcia de la UE marcada per en Borrell

Redacció 18/08/2021
Muntatge fotogràfic amb Josep Borrell i Boris Johnson

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha avisat aquest dimecres que seria “erroni” reconèixer “prematurament o bilateralment” el nou règim dels talibans a l’Afganistan. “Els jutjarem per les seves accions, no per les seves paraules”, ha afirmat durant un debat al parlament de Westminster. La sessió, convocada de forma extraordinària, ha estat marcada per fortes crítiques a la sortida dels aliats de l’Afganistan, tant de membres de l’oposició com de diputats conservadors com l’exprimera ministra, Theresa May. “És incomprensible i preocupant que el Regne Unit no hagi estat capaç de crear una aliança alternativa per continuar donant el suport necessari per garantir la sostenibilitat del govern a l’Afganistan”, ha dit May. “El missatge que enviem sobre les nostres capacitats i, encara més important, sobre la nostra voluntat de defensar els nostres valors…què diu de nosaltres com a país, què diu de l’OTAN si som totalment dependents d’una decisió unilateral dels Estats Units?”, ha preguntat l’exprimera ministra.

Boris Johnson ha afirmat durant el seu discurs que “la part central” de la missió a l’Afganistan ha tingut “èxit” perquè s’han evitat nous atemptats terroristes planejats des del país asiàtic. El ‘premier’ britànic ha afirmat que és “il·lusori creure que hi ha ganes” entre els membres de l’Aliança Atlàntica de mantenir la presència militar a l’Afganistan sense els Estats Units.

Amb tot, Johnson ha admès que el col·lapse del govern i l’exercit afganès ha estat “més ràpid” del que s’havia previst. “Però no és veritat que el govern britànic no estigués preparat o no ho preveiés, perquè estava en els nostres plans, la difícil operació de retirada dels nacionals britànics s’estava preparant des de fa mesos”, ha dit. Johnson també ha afirmat que el Regne Unit ha acordat acollir 20.000 refugiats afganesos “en els propers anys”. D’aquests, 5.000 arribaran aquest mateix any.