Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

Ibarretxe demana més implicació d’Euskadi per denunciar l’actitud “miserable” de l’Estat amb Catalunya

L’exlehendakari augura que Europa esmenarà els jutges del TS, a qui acusa d’actuar per garantir que “ningú s’atreveix a exercir la democràcia”

Agències 05/06/2019
Imatge d'arxiu de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe / Universitat de Vic

Juan José Ibarretxe ha fet autocrítica del paper que està adoptant la societat basca respecte el conflicte polític català, que ha assegurat que podria ser més actiu. “Et seré sincer: no sé si, vers l’actitud miserable de l’estat espanyol, estem fent tot el que hauríem de fer. Crec que hauríem de fer més”, ha dit Ibarretxe al president del Parlament, Roger Torrent, en un acte celebrat aquest dimarts a Vitoria. Amb tot, l’exehendakari també ha garantit a Torrent “el reconeixement polític i l’estima” del poble basc, tot assegurant que se senten “orgullosos” del Procés català. Respecte el judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem (TS), Ibarretxe ha vaticinat que Europa esmenarà els jutges espanyols, a qui ha acusat d’actuar “venjativament” per garantir que “ningú s’atreveix a exercir la democràcia”.

En una conferència de Torrent organitzada per l’entitat sobiranista Gure Esku Dago, Ibarretxe ha lloat el procés independentista de Catalunya i ha defensat l’exercici de la democràcia. “Actualment estem davant una situació en què hi ha por de què el poble es pronunciï”, ha advertit, tot assegurant que “la manca de democràcia al segle XXI no es basa en veure tancs al carrer, sinó en inocular les poblacions, com els pobles català i basc”.

En el cas específic del procés català, l’exlehendakari ha lamentat l’actitud de la societat basca, que considera que hauria de ser més activa per donar suport al procés independentista. “Penso que hauríem de fer més, però també vull que sàpigues que jo crec en la política que va desenvolupar el lehendakari Aguirre, quan va dir que la causa catalana i basca sempre aniran lligades”, ha apuntat Ibarretxe.

Respecte el judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem, l’exlehendakari ha afirmat que s’estan vulnerant els drets individuals i col•lectius “brutalment i de forma obscena”, i ha lamentat l’empresonament i la fugida dels líders independentistes. Alhora, però, ha assegurat que l’exili “dona una dimensió internacional al conflicte, fet que no es va aconseguir políticament i que ara sí que s’està assolint jurídicament”.

Seguint aquesta línia, s’ha mostrat “esperançat” respecte la reacció dels tribunals europeus, i ha augurat que tombaran les sentències dictades pels jutges espanyols, que considera que actuen de forma “venjativa”. “Volen actuacions exemplars per a què ningú s’atreveixi a exercir la democràcia”, ha etzibat.