Diumenge, 5 de febrer de 2023 - Edició 1655
La República

Hong Kong convoca la seva pròpia ‘Via Catalana’ per la democràcia i la llibertat

El periodista letó Otto Ozols reacciona: “El camí bàltic, el camí de Catalunya i el camí de Hong Kong són tots per a la democràcia”

Redacció 22/08/2019
Imatge d'una manifestació a Hong Kong

Ja fa 11 setmanes que els ciutadans de Hong Kong es manifesten contra el control del règim xinès i no tenen pensat parar. Demà 23 d’agost, de fet, han convocat una cadena humana amb l’objectiu de travessar el territori de punta a punta i a les dues riberes de la ciutat seguirà les tres principals línies de metro.

Com ja va passar amb la ‘Via Catalana’ per la Diada del 2013,  l’acció està inspirada en la cadena humana bàltica, que va travessar Estònia, Letònia i Lituània per exigir la independència de la Unió Soviètica el 23 d’agost de 1989. Enguany, de fet, la iniciativa dels països bàltics fa 30 anys i serà homenatjada a Hong Kong gràcies a la proposta d’un usuari en un popular xat online.

“Els països bàltics van ensenyar al món que estaven units. Els ciutadans de Hong Kong també estan units ara. Totes les nostres demandes han de ser ateses, especialment la principal: sufragi universal”, ha comentat aquest usuari de nom ‘Spring Worm’. “El que és més important és que atraurem l’atenció dels mitjans internacionals per ensenyar a la comunitat internacional la nostra determinació i unitat per lluitar per la democràcia. Posarem Hong Kong al capdavant de l’agenda internacional, amb l’esperança de rebre més suport internacional”, ha afegit.

Usuaris d’altres xarxes socials s’han fet ressò de la iniciativa, com -per exemple- Òmnium Cultural a través de Twitter, des d’on ha donat suport als manifestants. “La història ens mostra la millor manera de marcar la diferència: mobilització pacífica i cívica. Donem total suport a la cadena humana prodemocràcia que tindrà lloc a Hong Kong”, ha escrit l’entitat cultural catalana.

Un altra dels usuaris que ha reaccionat a la proposta dels ciutadans de Hong Kong és el periodista i escriptor de Letònia Otto Ozols que, en el seu moment, ja va comparar la ‘Via Catalana’ i la ‘Via Bàltica’. “La gent de Hong Kong, el cor de la gent dels tres països bàltics està amb vosaltres! Esperem que pugueu lluitar per la democràcia i la llibertat! El camí bàltic, el camí de Catalunya i el camí de Hong Kong són tots per a la democràcia. Transmeto els nostres millors desitjos i suport!”, ha escrit a Twitter Ozols, que com a professional ha cobert diverses Diades a Catalunya. Per la ‘Via Catalana’, de fet, va fer un recorregut a peu  recollint històries i anècdotes per conèixer de base el país.