Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Forcadell, sobre la taula de diàleg: “Un referèndum d’autodeterminació hauria de ser irrenunciable”

L’expresidenta de la cambra creu que després de les eleccions JxCat i ERC “s’hauran d’acabar entenent”

Agències 22/02/2020
Pla mitjà de Carme Forcadell sortint caminant de la presó de Mas d'Enric el 17 de febrer del 2020 Autor @marcpuigperez

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat aquest dissabte que el referèndum d’autodeterminació “hauria de ser irrenunciable” a la taula de diàleg perquè genera “un gran consens”. En una entrevista amb RAC1, Forcadell també diu que “la fi de la repressió ha de ser un tema clau”, però avisa que la seva finalitat és la “por” i que els presos estan “afectats emocionalment” i la seva visió “sempre serà esbiaixada”. “El prioritari és la defensa del referèndum, el que sigui bo pel país també ho serà per a nosaltres”, afirma. Sobre les eleccions, Forcadell aposta per no demorar-les “gaire” i avisa que JxCat i ERC “s’hauran d’acabar entenent encara que sigui difícil”.

De fet, l’expresidenta del Parlament veu “molt i molt difícil un pacte entre ERC, el PSC i els Comuns”. “Amb els comuns sempre ha costat trobar un pacte estable, i el PSC no deixa de ser, per molta gent, el partit del 155”, assegura.

 

Forcadell reclama que la taula de diàleg s’aprofiti i que no hi hagi cap “temptació” d’utilitzar-la com una “tàctica política” de cara als comicis. “És una oportunitat per anar molt units”, diu.

 

Segons admet Forcadell, abans de la convocatòria de la reunió de dimecres estava “desesperada” i algun cop va arribar a “dubtar de si tots plegats volien diàleg o no”. “Quan tu dius que vols diàleg, no et dediques a posar pals a les rodes”, critica.

 

Per Forcadell, la figura del mediador que volia JxCat i el president, Quim Torra, no és “imprescindible”. “Un mediador existeix quan dos no volen negociar, i aquí totes dues parts volen negociar”, diu.