Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Finalment: Adjudicat per 3,7 milions la redacció del projecte d’instal·lacions i entorns de l’estació de la Sagrera

El termini d’execució és de 24 mesos i inclou el disseny interior, la coberta i els accessos

Avatar
Agències 11/07/2021
Malversació de diners públics en obre del AVE com l'estació de la Sagrera

Amb Espanya sempre hi perd Catalunya

El consorci públic Barcelona-Sagrera Alta Velocitat (BSAV) ha adjudicat per 3,7 milions d’euros la redacció del projecte arquitectònic, d’instal·lacions i urbanització d’aquesta gran estació ferroviària del nord de la capital catalana. El projecte té un termini d’execució de 24 mesos i detalla façanes, paviments interiors, instal·lacions, escales mecàniques, ascensors, àmbits per a la venda de bitllets, despatxos, sales d’espera, aparcaments, així com la urbanització de la coberta i la de l’entorn a l’estació, és a dir, tot allò imprescindible per a la posada en servei de l’estació.

Es tracta dels projectes que complementen les obres de l’estructura que actualment s’estan executant i constitueix l’últim pas necessari i imprescindible per a la finalització del desenvolupament de l’estació i la seva posada en servei.

 

L’objecte del contracte és la redacció de dos grups de projectes constructius. Per un costat, l’arquitectura i les instal·lacions de l’estació ferroviària i la reposició de les urbanitzacions afectades: ronda i parc de Sant Martí. D’altra banda, l’arquitectura i instal·lacions de l’estació d’autobusos, accessos viaris subterranis i urbanització de la part de parc sobre la coberta de l’estació.

 

La proposta guanyadora defineix com serà la configuració arquitectònica global de la futura estació així com la seva integració urbana i el disseny de com serà la coberta-parc de l’edifici i els espais públics adjacents. Cal destacar de la proposta, la coberta, que es formalitza com un element adaptat a escala humana, convertint-se en un nou element singular d’activació social, que permet identificar l’estació però sense interrompre la continuïtat del parc.

 

Les obres de construcció de l’estructura de l’estació de la Sagrera estan en el punt àlgid de la seva execució. Al setembre del 2020 Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV), la societat pública que coordina les actuacions de la Sagrera en les quals participen Adif Alta Velocitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, va licitar el contracte per a la redacció dels Projectes de l’arquitectura, les instal·lacions i la urbanització de l’estació. L’adjudicació es va resoldre el passat 11 de març a partir de la proposta de la mesa de contractació, participada per representants de totes les administracions intervinents i assessorada per una comissió d’experts integrada per tècnics dels col·legis professionals d’arquitectura, enginyeria industrial i enginyeria de camins, canals i ports.

 

No obstant, el procés de contractació es va suspendre cautelarment després de la presentació d’un recurs davant del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals. Finalment, després de la resolució del tribunal, s’ha contractat a l’UTE formada per Ayesa Enginyeria i Arquitectura, SA, b720 Arquitectura, SLP i Pegi Engineering, SL.

 

La tinenta d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha celebrat aquest nou pas en l’avenç dels treballs de l’estació, “uns treballs que de mica en mica van apropant a la que ha de ser la seva configuració final”, ha assegurat. Sanz, ha deixat clar que “l’estació de la Sagrera ha de ser una estació de referència per la ciutat i per tant ha de comptar amb un disseny adequat, modern, que defineixi Barcelona i la converteixi arquitectònicament en una gran estació envoltada d’un urbanisme de primer ordre”.

 

L’objecte del contracte és la redacció de dos grups de projectes constructius. Per un costat, l’arquitectura i les instal·lacions de l’estació ferroviària i la reposició de les urbanitzacions afectades: ronda i parc de Sant Martí. D’altra banda, l’arquitectura i instal·lacions de l’estació d’autobusos, accessos viaris subterranis i urbanització de la part de parc sobre la coberta de l’estació.

 

Els projectes constructius detallen façanes, paviments interiors, instal·lacions, escales mecàniques, ascensors, àmbits per a la venda de bitllets, despatxos, sales d’espera, aparcaments, així com la urbanització de la coberta i la de l’entorn a l’estació, és a dir, tot allò imprescindible per a la posada en servei de l’estació.