Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Feijóo diu que l’escrit de l’Advocacia de l’Estat demostra la “intencionalitat política” de la reforma del Codi Penal

El líder del PP promet que no governarà si perd les eleccions i demana a Sánchez que adopti el mateix compromís

Agències 26/01/2023
El president gallec, Alberto Níñez Feijóo, al Comitè Executiu del PP (horitzontal) 05/06/2018 Data de publicació: dimarts 05 de juny del 2018, 12:31 Autor: Roger Pi de Cabanyes

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reaccionat aquest dijous a l’escrit de l’Advocat de l’Estat demanant la rebaixa de les inhabilitacions dels condemnats pel procés. Segons el seu criteri, l’Advocat de l’Estat actua a petició de l’executiu espanyol, fet que demostra “la intencionalitat política” de la reforma del Codi Penal per “beneficiar els que han comès un delicte de sedició i han utilitzat fons públics per cometre’l”. A més, segons Feijóo, altres condemnats per malversació no independentistes s’acabaran veient beneficiats per la rebaixa de les penes. “El temps els farà reflexionar”, ha sentenciat, perquè “no crec que això sigui bo per a la societat catalana ni per a l’espanyola”.

Feijóo ha fet aquestes manifestacions al Círculo Ecuestre de Barcelona, on ha promès que en cas de perdre les eleccions no buscarà pactes per esdevenir president del govern espanyol, i ha demanat a Pedro Sánchez que es comprometi públicament a actuar en la mateixa direcció.

“Jo em comprometo, i faig la proposta a Sánchez, que si no guanyo les eleccions no seré president, i espero que Sánchez digui a tots els espanyols que si ell no és la força més votada deixarà governar a qui guanyi les eleccions, fet que clarificaria molt tot el panorama”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha advertit que “seria un anomalia en els 44 anys de democràcia que tenim a Espanya” que Sánchez perdés les eleccions, però governés amb el suport de “l’extrema esquerra” i els independentistes. “Per tant, espero i desitjo que abans de la campanya electoral tingui una resposta a la proposta que li he fet perquè governi qui més vots tingui”, ha dit.

El líder del PP ha defensat també que governi als ajuntaments la llista més votada, tal com va incloure a les 60 propostes de “qualitat institucional” que va presentar la setmana passada. “Aquest joc que es pugui donar la circumstància que l’alcalde pugui ser el regidor d’un grup on només hi és ell no és massa democràtic”, ha dit, i “hem de reflexionar perquè als ajuntaments la llista més votada sigui la que té l’alcaldia”, perquè “si no donem valor a les urnes estem perdent el valor a la democràcia”.

Projecte “autonomista” per a Catalunya

Feijóo, que s’ha presentat al Círculo com un polític “reformista, tranquil, estable i previsible” que aspira a ser “útil” i “unir, no dividir”, ha assegurat que el seu projecte per a Catalunya és “constitucionalista”, i per tant “defensarà l’Estatut” i que els catalans decideixin el seu futur “dins de l’Estat de les autonomies”.

En cas que sigui president, ha dit, espera tenir a Catalunya “un balanç integrador, d’una Espanya més unida i cosmopolita”, perquè “Espanya és la nació més important del món”, i cal fer de la política “un instrument útil per als ciutadans”.

Critica l’actitud d’Aragonès a la cimera hispano-francesa

En aquest marc, ha retret al president Aragonès la seva actitud durant la cimera hispano-francesa. “M’agradaria que Barcelona torni a ser el que ha estat i que Catalunya torni a ser clau en la governabilitat d’Espanya, sense alguns errors que els polítics catalans han comès”, ha dit, perquè “no és bo per a Catalunya que el president de la República Francesa marxi amb sensació que a Catalunya no es respecten les senyes d’identitats de França i España”.

“El projecte espanyol porta 500 encaixat”

Preguntat per les peticions del catalanisme no independentista per desplegar el marc autonòmic, Feijóo ha afirmat que “no hi ha cap regió europea que tingui més competències que Catalunya”. Al seu entendre, “el projecte espanyol porta encaixat 500 anys”, i “juntament amb França som la nació més antiga del món”.

Tancs Leopard

Feijóo ha afirmat que el PP dona suport a la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’enviar tancs Leopad a Ucraïna, “perquè creiem que l’organització de defensa que li interessa a Espanya és l’OTAN”. “És veritat que Espanya ha tingut un comportament tebi moltes vegades amb la guerra d’Ucraïna i que hi ha membres del govern que estan en contra de l’OTAN”, ha dit, però “nosaltres donem suport a aquesta decisió”.

En tot cas ha retret al govern de Sánchez que no informés el principal partit de l’oposició d’aquesta qüestió. L’ha acusat de no passar-li informació en polític de Defensa, Seguretat o Interior, com sí que havia passat, ha dit, amb tots els governs anteriors.

Atemptat a Algesires

Després de l’atemptat d’aquest dimecres a Algesires que va costar la vida a una persona i tres ferits, Feijóo també ha retret al govern espanyol que no l’hagin informat de la qüestió. “Demano tenir informació i tenir una anàlisi complet dels fets”, ha sentenciat.