Edició 1960

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023
Edició 1960

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023

Exhumen les restes de Queipo de Llano de matinada

|

- Publicitat -

La Germandat de la Macarena ha exhumat durant la matinada d’aquest dijous les restes del militar colpista Gonzalo Queipo del Llano. Des del 1951 les restes es trobaven sota la cambra de la verge de la Basílica de l’Esperança Macarena de Sevilla, un recinte religiós. També s’han exhumat les restes de Genoveva Martí Tovar, dona de Queipo del Llano, i de Francisco Bohórquez Vecina. En un comunicat, la Germandat ha afirmat que d’aquesta manera dona compliment al mandat de la Llei de memòria. Afegeix que l’exhumació s’ha fet en la “més estricta” intimitat i amb “absolut respecte” als familiars presents i demana quedar fora del focus mediàtic.

Publicitat

En aquet sentit, la Germandat ha subratllat la disposició de les famílies a “col·laborar” amb la corporació macarena per portar a terme aquesta acció i ha explicitat que el procediment ha comptat amb el seu consentiment. Un cop exhumades les restes i entregades a la família, la Germandat ha demanat respecte per a les famílies ja que aquest és ara un assumpte que pertany al seu àmbit privat i íntim. Així, ha demanat quedar “al marge” de qualsevol polèmica ideològica i política i ha assegurat que desitja desaparèixer del focus mediàtic per aquest assumpte, un cop resolt. Per últim, ha defensat que sempre ha estat compromesa amb les lleis d’un estat democràtic i que no s’ha situat “en cap moment” al marge de la llei.

Queipo de Llano s’havia fet soterrar en aquest temple havent estat nomenat “Hermano Mayor Honorífico” d’aquesta germandat catòlica sevillana. El general franquista és recordat per ser especialment sanguinari i criminal, havent dut a terme una repressió sistemàtica contra la població civil. Se li han arribat a atribuir més de 14.000 assassinats. Alhora, és conegut pels seus discursos radiofònics des de Unión Radio Sevilla en els quals amenaçava amb cometre assassinats, violacions i tot tipus d’atrocitats.

Et pot interessar  Valtònyc, condemnat a dos anys de presó que no complirà per haver demanat "matar un guàrdia civil" durant un concert el 2018

Alguns membres de la Germandat de la Macarena han expressat davant les càmeres la seva conformitat amb la retirada de les restes del criminal de guerra:

 

La família del militar colpista ha anat a aplaudir el seu fèretre, però han hagut de topar-se amb la presència de familiars de víctimes del franquisme:

 

Publicitat

Més notícies

Opinió