Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 913
La República

ERC malgrat investir Sánchez, no formarà part de la comissió de secrets oficials

Els republicans i Bildu necessitaran vots de PP, Vox i Cs per accedir a secrets oficials al Congrés i controlar el CNI

Redacció
Redacció 01/01/2020

El PSOE utilitzarà totes les eines a l’abast per evitar que ERC obtingui veritable influència

ERC i Bildu necessitaran vots del PP, Vox i Cs per ser a la Comissió de Despeses Reservades del Congrés que permet tenir accés a secrets oficials i participar en el control parlamentari de les activitats del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

Conforme a les normes parlamentàries, per conèixer matèries classificades cal autorització del Ple del Congrés obtenint el suport de tres cinquens de la Cambra (210 vots) en una votació secreta amb papereta en urna.

Els triats, un per cada grup del Congrés (generalment el portaveu), passaran a formar part automàticament de la Comissió de Despeses Reservades que controla l’ús d’aquestes partides pressupostària i on el CNI ret comptes.

El PP ja va vetar ERC en anteriors ocasions, no accedir-hi impedirà obtenir informació del cas del Imam de Ripoll o altres jocs bruts de l’estat

El PP, Vox i Cs sumen 150 diputats, per la qual cosa, si el tres s’hi neguen, no es pot arribar a aquest llindar mínim de 210 vots; i els precedents són negatius per a ERC i per a Bildu, que per primera vegada pot optar a la coneguda com a Comissió de Secrets Oficials.

Així, en la Legislatura 2011-2015, quan el PP tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l’entrada dels tres candidats que ERC va plantejar, en nom del Grup Mixt, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integrava als hereus de l’antiga Batasuna, avui EH Bildu.

I a més, l’any 2015 els populars es van negar a facilitar el relleu en el lloc que tenia CiU a la Mesa del Congrés i van anar ajornant, setmana rera setmana, la possibilitat que es triés al convergent Jordi Xuclà per cobrir la vacant deixada pel seu company Jordi Jané en ser nomenat conseller d’Interior. L’aleshores portaveu popular, Rafael Hernando, va al·legar que no tindria “molt sentit” que optés a aquest lloc institucional al Congrés algú que es definís com a “independentista”.

Relacionats