Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

Els Mossos, nou objectiu de la Fiscalia per no “dissuadir” les accions en carreteres dels CDR

La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit obrir diligències per investigar per què el comportament dels Mossos d’Esquadra “no es va orientar a dissuadir ni a utilitzar la força imprescindible […]

Agències 11/12/2018
Pla general d'un dels membres del CDR amb una estelada al peatge de l'AP7 a l'altura de l'Hospitalet de l'Infant / ACN

La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit obrir diligències per investigar per què el comportament dels Mossos d’Esquadra “no es va orientar a dissuadir ni a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l’ordre jurídic” tant pel que fa al tall de l’AP7 de dissabte com a l’aixecament de barreres en diferents peatges el diumenge per part dels CDR. El fiscal argumenta que “es té constància” d’aquesta situació a través de diferents notícies publicades sobre aquets dos episodis. L’actitud dels Mossos, continua, va lesionar els drets dels usuaris de l’autopista i de l’empresa concessionària. La Fiscalia dona deu dies al comissari en cap dels Mossos perquè aporti un informe on detalli les actuacions practicades i indiqui els seus responsables.

El fiscal fa referència al tall de l’AP-7 a L’Ampolla que va durar unes quinze hores dissabte, però també a l’aixecament de barreres en diversos peatges diumenge, com el de Martorell, el de La Roca o el de Girona, amb el “conseqüent perjudici” per a l’empresa concessionària. També posa de manifest que els autors d’aquestes accions eren membres dels CDR i que actuaven “per reivindicar la implantació d’una república catalana”.

En el seu escrit, el fiscal avisa que la conducta dels Mossos podria donar lloc a responsabilitats “de confirmar-se l’absència de comminació per part de les unitats desplegades o la lenitat a l’hora d’exigir el restabliment de l’ordre i la restitució del dret dels ciutadans afectats”.

Per tot plegat, obre diligències d’investigació i dona deu dies al comissari en cap perquè remeti un informe on detalli les actuacions practicades en aquests dos episodis, indicant els responsables de les operacions així com les ordres i comunicacions que es van donar. També vol conèixer el detall dels incidents que poguessin haver sorgit durant l’execució de les ordres.