Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Els Mossos justifiquen les càrregues però desresponsabilitzen els CDR

Diuen que el cos "ha detectat, des del cap de setmana,  un canvi de comportament en alguns grups radicals que cercaven clarament la confrontació"

|

- Publicitat -

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, ha justificat les càrregues durant la jornada d’ahir en diversos punts de Catalunya on es duien a terme actes reivindicatius pel primer aniversari de l’1-O. Sobretot, ha parlat de les actuacions policials a Barcelona, davant el Parlament i la ‘Jefatura Superior de Policia’ a Via Laietana, per dir que la policia catalana “ha detectat, des del cap de setmana, un canvi de comportament en alguns grups radicals que cercaven clarament la confrontació”. Ha destacat les “concentracions pacífiques, democràtiques, reivindicatives, sense aldarulls ni alteracions de l’espai públic” que s’han celebrat a Catalunya -sobretot- des del passat 1 d’octubre.

Publicitat

En aquest sentit, Martínez ha volgut desresponsabilitzar els CDR dels moments de tensió que es van viure a la capital catalana al final de la jornada de mobilitzacions, ja que “la constatació que hi havia la voluntat d’entrar al Parlament” va arribar després de la desconvocatòria dels Comitès, quan van començar els “aldarulls greus”. En aquest sentit, Martínez ha insistit en la presència de “grups minoritaris -si comparem amb l’immens nombre de ciutadans que es van mobilitzar arreu del país- que van posar en perill la integritat del Parlament, amb voluntat d’accedir a l’interior” i ha dit que per això es va prendre la “decisió operativa de dispersar”. I és que, segons ell, totes les decisions preses en els darrers dies pels Mossos d’Esquadra han estat operatives i no pas polítiques.

A l’hora de planificar l’operatiu policíac, a més, Martínez ha justificat les càrregues dient que no s’actua sense “esgotar les vies de mediació i la interlocució” abans i si no és “absolutament necessari”. “Per això es fan avisos constants als assistents en els moments que cal que repensin com s’estan esdevenint les concentracions”, ha afirmat. També ha assegurat que l’objectiu dels Mossos d’Esquadra ha estat sempre “garantir l’exercici de la llibertat d’expressió i llibertat de manifestació” fent-los “compatibles amb la seguretat i el respecte pels béns i les persones”. “Si no hi ha actuació violenta, la policia no actua”, ha insistit, per insistir que ahir “es van mobilitzar gairebé 90 equips d’ordre públic” que “van actuar amb una professionalitat envejable”.

Et pot interessar  El TEDH apressa Espanya perquè respongui sobre les violacions de drets fonamentals comeses durant l'1-O

Per acabar, ha anunciat que “avui mateix, s’està fent una reunió valorativa” per “valorar i actuar sobre com es va actuar dissabte i ahir”. En aquest sentit, ha posat el seu càrrec a disposició del Conseller d’Interior, Miquel Buch.

Toni Castejón: “Ahir va fallar tot. No hi havia un dispositiu”

Al seu torn, ha parlat a TV3 el portaveu del Sindicat dels Mossos d’Esquadra, Toni Castejón, que ha dit que “ahir va fallar tot” perquè “no hi havia un dispositiu” i els agents de la policia espanyola van treballar “com si fos un dia normal”, cosa que va deixar “Barcelona sense patrulles” i el Parlament “a punt de ser ocupat”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió