Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Els fons europeus seran de 19.000 milions i les autonomies en gestionaran el 55%

Sánchez ha anunciat el percentatge dels fons que gestionaran les autonomies i evita parlar de Catalunya després d’advertir Aragonès que a la Conferència de Presidents es parlarien de coses “molt importants”

Redacció
Redacció 30/07/2021
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest 14/4/2021 al Congrés dels Diputats (horitzontal)

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha traslladat a la Conferència de Presidents de Salamanca, que els governs autonòmics gestionaran fins al 55% del muntant total de fons europeus per a la recuperació econòmica que Espanya rebrà el 2021 per sortir de la crisi. Aquesta notícia planteja certes incògnites en el cas de Catalunya, ja que Sánchez va advertir a Aragonès que a la Conferència es parlaria de “coses molt importants”.

Malgrat que està previst que el dilluns 2 d’agost la Comissió bilateral Generalitat-Estat el Govern i Sánchez es reuneixin ja ha descartat que es parli dels fons europeus en aquesta trobada. En referència a la Conferència de Presidents, Sánchez ha precisat que es tindran en compte diferents criteris a l’hora d’articular el repartiment d’aquests fons entre les 17 autonomies, però no els ha detallat en una afirmació que obre incògnites sobre l’assignació que rebrà Catalunya respecte al total dels fons.

Espanya rebrà després de la primera bestreta un total de 19.000 milions d’euros del fons de recuperació de la Unió Europea el 2021 i haurà d’anar desbloquejant nous trams cada sis mesos a mesura que compleix amb un seguit d’objectius i fites pactades amb la Comissió Europea. Tampoc no s’ha esclarit quins mecanismes hi ha previstos perquè, en cas que una comunitat autònoma no complís, aquest fet no afectés a les altres.