Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Els discursos al ple demostren un parlament estancat

Cada grup reitera el seu relat i no s’avança en cap direcció

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 30/09/2020
El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó

El ple de comiat del President Torra d’aquest dimecres, s’ha convertit en un nou debat de l’estat del país i de final de legislatura. En el torn d’intervencions, un cop escoltat el darrer discurs del MHP Torra, la trista conclusió és que no anem enlloc.

GOVERN I PARTITS QUE LI DONEN SUPORT (JxCat i ERC)
Nou i exhaustiu llistat de greuges, tots certs i ben documentats, amb la sensació de llepar-se les ferides i d’intentar reconduir un relat d’orgull i de suposada determinació per culminar el procés i implementar el mandat de l’1 d’octubre. Eduard Pujol ha acusat l’Estat de ser addicte “a la repressió i a la violència policial i judicial”. Pere Aragonès ha volgut deixar clar que “a la Generalitat, ara no hi ha president” i que s’hagi aplicat “el Codi Penal en un conflicte que es pot resoldre a les urnes”.

CIUTADANS
Atac frontal al “separatisme” com a generador d’odi a la meitat dels catalans i a la resta d’Espanya. Demandes de sortir de la “realitat paral·lela”, de fer-nos veure que Europa no només no ens escolta sinó que ni ens fa cas. Denúncia de suposada malversació del pressupost de la Generalitat en afavorir les butxaques afins i llançament d’acusacions d’aprofitar-se de les institucions “de todos los catalanes”.

COMUNS
Discurs en clau estatal, parlant del Govern Psoe-Podemos, de l’oposició de la dreta a l’Estat. Aleshores gir en els temes socials: “El govern està en funcions, però les necessitats socials no”. Aleshores gir incidint en les picabaralles internes del govern i anant en contra de les paraules simbòliques i de l’èpica.

CUP
La Pràctica del govern no ha seguit, i fins i tot ha contradit, el discurs del president, com ara l’acatacment de la inhabilitació amb un tràmit burocràtic. S’ha fet un autonomisme agenollat davant l’estat. No hi ha hagut cap progrés en l’autodeterminació i en els temes socials i territorials. Som en el punt zero i cal foc nou. Cal posar punt final al dol i començar la remuntada. Cal tornar-hi i fins a les darreres conseqüències.

PP
La meva filla de quatre anys té més seny que el destituït president. S’ha de desbloquejar la situació el més aviat millor. Ni “guerracivilisme” ni rendició. Concòrdia

Cada intervenció, a la seva manera, ha arribat a la mateixa conclusió: així no es pot seguir. I sort que ens hem estalviat la intervenció del PSC i el seu ínclit portaveu, el Sr Iceta.