Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Els catalanoparlants surten en defensa de l’obligatorietat del català a la sanitat

La xarxa s’omple de missatges condemnant la catalanofòbia de la infermera de la Vall d’Hebron que afirma que no es traurà el C1 de català

Redacció 02/03/2023

El darrer episodi de catalanofòbia a la sanitat ha generat una onada de reaccions. Nombroses personalitats catalanes han condemnat l’actitud de menyspreu d’una infermera de Vall d’Hebron que es burla de l’obligatorietat d’aprendre català per tal d’obtenir la plaça a Catalunya.

El conseller Manel Balcells ha qualificat d'”intolerables” les declaracions d’aquesta servidora pública i ha assegurat que tant des del centre com del departament arribaran “fins al fons de la qüestió” i obriran un expedient. “El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia”, ha reivindicat, tot recordant que el sistema de salut ofereix formació gratuïta en català.

El president Carles Puigdemont ha compartit una piulada del fotoperiodista Jordi Borràs en què carrega contra l'”absència d’empatia” i l’odi cap a la llengua catalana. “N’estem farts de pagar la seva catalanofòbia”, ha avisat el periodista. Puigdemont també s’ha mostrat indignat i ha alertat que hi ha un “lingüicidi en marxa”. Ambdós demanen una acció contundent des de l’Hospital i el departament.

L’Assemblea Nacional Catalana ha assegurat que aquesta nova polèmica “demostra l’extrema necessitat de blindar el català en tots i cadascun dels àmbits de la nostra vida quotidiana”. En aquesta línia, l’entitat fa una crida a no canviar mai de llengua.

La investigadora  ha aportat una altra mirada sobre l’indignant vídeo. “Val a dir que l’única que diu que es traurà el C1 de català i que si més no fa veure o intenta xerrar-lo, és de Donosti”, ha apuntat en referència a la noia del vídeo que afirma que s’ha apuntat al curs de català. Tanmateix, s’ha mostrat contundent amb el rerefons de tot plegat: “El pensament monolingüe és exterminador”, ha reblat.

Rai López, conseller nacional de Junts i membre del Consell de la República, ha estat breu però categòric. “En breu la veurem de candidata a Vox”, ha piulat.