Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El TEDH prioritza la tramitació de les demandes dels líders independentistes: “Són extremadament importants”

La presidenta del Tribunal Europeu també ha assegurat que “seguiran de ben a prop” els canvis legislatius i les revisions de condemna

Maria Garcia 26/01/2023
Pla general del Tribunal Europeu de Drets Humans el dia que Jordi Cuixart presenta el primer recurs dels presos per la sentència de l'1-O al TEDH, a Estrasburg el 9 de juny del 2021. (Horitzontal)

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg (França), ha comunicat que prioritzarà la tramitació de les 15 demandes interposades pels líders independentistes arran de la sentència del judici de l’1-O. Així ho ha anunciat la presidenta del TEDH, Síofra O’Leary, en la roda de premsa del matí d’aquest dijous, 26 de gener, subratllant que les demandes dels independentistes són “extremadament importants”. La presidenta del Tribunal Europeu també ha assegurat que “seguiran de ben a prop” els canvis legislatius i les revisions de condemna.

Tal com ha exposat O’Leary, les demanes constitueixen un “grup particilar” i que, com a “casos d’impacte” que són, “se’ls donarà prioritat”. Arran de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, que elimina el delicte de sedició i modifica el de malversació i el de desordres públics agreujats, alguns dels líders independentistes han sol·licitat la revisió de les condemnes, fet que pot influir en com i quan es tractaran les demandes interposades a Estrasburg. Jordi Cuixart, per exemple, va confirmar recentment que rebutjava la revisió del Suprem perquè prioritzava la resposta del TEDH, buscant una condemna ferma a l’estat espanyol.

Les 15 demandes dels líders independentistes s’agrupen en 3 categories diferents; d’una banda, les condemnes per sedició i malversació, mentre que les altres dues categories estan relacionades amb l’exercici dels drets polítics i amb la llibertat d’expressió al Parlament de Catalunya. Aquesta mateixa setmana, representants d’ERC van assistir en un acte a la seu del Consell d’Europa per denunciar la vulneració d’aquests dos drets i defensar el principi democràtic.