Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El síndic de Barcelona: “Volem que no només ens vegin com una oficina de queixes, sinó també de propostes”

|

- Publicitat -

El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, vol donar un nou impuls a la sindicatura durant el seu mandat. “Volem que no només ens vegin com una oficina de queixes, sinó també de propostes”, assenyala en una entrevista a l’ACN.

Des que ocupa el càrrec fa pocs mesos Bondia ha impulsat cinc actuacions d’ofici en diferents àmbits i el seu objectiu és que d’aquí a cinc anys la sindicatura sigui “un referent en drets de proximitat” a Barcelona. Per a Bondia, un dels objectius del seu mandat és reforçar el paper propositiu que té la sindicatura i que aquesta no sigui vista només com un ens receptor de queixes.

Publicitat

Una de les actuacions impulsades té a veure precisament amb l’anàlisi de les infraestructures de la Guàrdia Urbana. Segons ha constatat Bondia després de visitar els equipaments, la majoria de cel·les de les comissaries ja no s’utilitzen i, per tant, creu que cal tancar-les definitivament i dotar els espais que ocupen d’un nou ús, amb l’excepció única de la seu de la Divisió Policial de Trànsit a la Zona Franca, on sí que es custodien persones detingudes.

D’altra banda, planteja buscar un nou espai per a les dones que vulguin denunciar un cas de maltractament aprofitant que el cos policial es dotarà de més capacitat per abordar el maltractament masclista. “No han d’anar a la comissaria, sinó a un espai més amable i que sigui un lloc no només de denúncia sinó també d’acompanyament”, afirma.

Incloure els joves per parlar dels botellots

Una de les problemàtiques sobre les quals també té previst proposar té a veure amb la ‘Taula ciutadana per una nit cívica i segura’, posada en marxa al novembre amb la participació d’administracions, cossos policials, associacions ciutadanes, comerciants, restauradors i representants del sector de l’oci nocturn.

“Hem fet un estudi veient quina és la perspectiva de la gent jove quant als botellots i portem propostes en concret que les plantejarem a la pròxima reunió de la taula”, explica. D’entrada, avança que suggereixen més participació dels joves a la taula, ja que creu que cal regular la convivència a l’espai públic “amb la participació del jovent” i no limitar-se a les sancions.

Et pot interessar  Albiach denuncia els "incompliments" d'Aragonès en la rehabilitació d'habitatges: "No ha posat un sol euro"

Bondia assegura que el botellot no és una cosa d’ara i fa una reflexió. “L’oci nocturn a Barcelona està muntat al voltant del turisme, molta gent no té la capacitat econòmica i per això ja no entra en aquests locals”, comenta.

Vigilància en l’aplicació de la normativa de terrasses

Una altra qüestió que té a veure amb l’ocupació de l’espai públic són les terrasses, moltes d’elles ampliades durant la pandèmia. De fet, la sindicatura ha rebut diverses queixes sobre aquest punt durant l’any passat. “Ens preocupa una mica la diferència de criteri segons el districte respecte quantes terrasses poden tenir”, afirma el síndic, que recorda que volen que s’unifiquin els criteris.

“Hi ha una regulació i s’ha de veure si s’està complint”, apunta sobre l’ordenança de terrasses, revisada a finals del 2021 precisament per consolidar les ampliacions en calçada fetes durant la pandèmia. “Veurem si l’ajuntament realment està aplicant sancions quan hi ha més taules de les requerides”, avisa. Les dues zones calentes, destaca, són els carrers Enric Granados i Blai.

Pocs pisos buits, infrahabitatges i alberg sensellar

Un dels informes en els quals treballa el síndic és sobre l’habitatge i una de les dades que avança és que a Barcelona només hi ha un 1,2% de pisos buits. “S’està fent coses amb l’habitatge públic, però molt poc per les necessitats que té Barcelona”, assenyala. A més, li preocupen les situacions d’infrahabitatge com la que va causar un incendi a la plaça Tetuan amb quatre persones mortes.

D’altra banda, i relacionat amb el dret a l’habitatge, Bondia s’ofereix per fer un seguiment de la instal·lació de l’alberg per a persones sense llar amb addiccions al Baix Guinardó a partir del març, quan es traslladi de la ubicació actual a les Corts. Segons ha pogut saber l’ACN, la sindicatura ha rebut alguna queixa de l’entorn de l’Escola Mas Casanovas, però, en canvi, no n’ha rebut cap ni una respecte a la ubicació actual de l’alberg, que fa més d’un any que funciona a les Corts al costat de l’Escola Anglesola.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut