Edició 2042

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de febrer del 2024
Edició 2042

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de febrer del 2024

El PSOE guanyaria les eleccions però baixa i permet que el PP retalli distàncies i se situï a 1,7 punts, segons el CIS

|

- Publicitat -

El PSOE guanyaria les eleccions amb una estimació de vot del 30,2% però el PP segueix retallant distàncies i se situa a 1,7 punts amb el 28,5% segons el baròmetre de gener del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Els socialistes perden quatre dècimes respecte al baròmetre del desembre i els populars en perden només una. L’enquesta es va realitzar entre el 2 i el 12 de gener. Així doncs, després que el Congrés aprovés definitivament la reforma del Codi Penal i la polèmica per la renovació del Tribunal Constitucional. Destaca el creixement de Podem, que puja 1,8 punts situant-se amb el 14,2%. Vox es manté en quarta posició tot i baixar dues dècimes. Cs i Junts es mantenen igual, mentre que ERC baixa dues dècimes i la CUP en puja una.

Tot i que l’enquesta està realitzada en ple procés de primàries en què la llista d’Inés Arrimdas s’ha enfrontat a Edmundo Bal, la intenció de vot de Cs es manté en el 2,9%. Exactament el mateix percentatge que en l’últim baròmetre. El 12 de gener es va saber que Arrimdas s’havia imposat a les primàries, l’últim dia que es van fer enquestes per al baròmetre del gener que s’ha fet públic avui dimecres.

Publicitat

Pel que fa als partits catalans, no hi ha gaire variacions en estimació de vot. ERC obté un 2,2%, dues dècimes menys que al desembre. Junts es manté igual amb l’1,4%. Mentre que la CUP millora una dècima i arriba al 0,7%.

Polèmica per la reforma del TC

Segons el baròmetre, un 73,6% dels enquestats veuen malament o molt malament que dos magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat participin en votacions en les què es decideix si poden continuar al càrrec. Una pregunta que fa referència directament a la polèmica que va generar que l’alt tribunal impedís que el Congrés votés sobre la reforma judicial inclosa al Codi Penal.

Et pot interessar  Feijóo denuncia a Brussel·les "l'ofensiva massiva" contra els jutges i els "contactes" de l'independentisme amb Rússia

En una altra pregunta del CIS sobre aquesta qüestió, el 57,2% dels enquestats està en contra que els jutges del TC puguin prohibir al parlament debatre lleis. Només un 29,4% hi està a favor.

Els enquestats assenyalen el PP (39%) com a principal responsable que no hi hagi un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional. El 17,7% apunta cap al PSOE.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut