Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

El PSC fa de protector dels “indefensos” Mossos i criminalitza els manifestants

La formació socialista responsabilitza de tots els mals les protestes independentistes i ignora la brutalitat policial

Avatar
Agències 25/11/2021
Els diputats del PSC Raúl Moreno i Judit Alcalà entren al Departament d'Interior per examinar actes el 25 de novembre del 2021.

El PSC torna a cercar l’aprovació dels Mossos i aprofita per criticar l’activisme independentista. Aquest cop, ha denunciat que el Departament d’Interior no ha tramitat cap de les actes aixecades pels Mossos d’Esquadra en manifestacions amb aldarulls durant el 2020-21. Els socialistes, que aquest dijous acabaran de revisar ‘in situ’ a la conselleria els expedients oberts durant aquest període, lamenten que aquest fet deixa els mossos en una situació d’indefensió, ja que n’hi ha algunes amb agressions a agents que “han quedat tancades a un calaix i el Govern no l’ha obert”.

La diputada del PSC Judit Alcalà ha preguntat si hi ha “indicacions polítiques” perquè no es tramitin les actes. I ha alertat que això dona “un missatge molt perillós”: “Estem dient que es poden fer manifestacions que acaben tallant la via pública i no es tramita acta”. Segons fonts socialistes, la majoria de manifestacions estan vinculades al moviment independentista, hi ha també talls de trànsit i hi consten agressions a policies.

El PSC també ha criticat que el Govern hagi decidit retirar-se en bloc de totes les causes contra manifestants si no es pot acreditar l’autor de les lesions, segons va anunciar a principis de novembre enmig de les negociacions dels pressupostos amb la CUP. En canvi, ignoren els centenars de ferits per les càrregues indiscriminades de la policia.

Alcalà ha criticat que l’executiu “torna a deixar indefensos els Mossos d’Esquadra”, a qui creu que “utilitzen com a moneda de canvi per a pactar amb la CUP”. També reclamen al Govern que “condemni els aldarulls i les agressions” als policies, i que traslladin el seu “ferm suport, sense fissures” als cossos i forces de seguretat.

“En una societat democràtica, l’administració no es pot permetre donar suport de forma parcial, no mirar expedients ni fer la seva tramitació”, ha denunciat Alcalà, davant del Departament d’Interior, acompanyada del portaveu adjunt del PSC, Raúl Moreno.

Els socialistes ja van examinar fa uns dies unes 500 actes, després d’haver-ho demanat a la Mesa del Parlament, i aquest dijous acabaran d’examinar-ne mig miler més. Quan acabin amb aquestes, sol·licitaran les d’un any abans.

Alcalà també intueix “una mica de desídia administrativa” en aquest assumpte, i ha criticat que tots els ciutadans que han complert la llei o els afectats per les manifestacions no tenen empara.