Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

El PSC diu que Catalunya és una “nació” dins d’Espanya

Els socialistes trenquen amb la immersió lingüística i demanen renovar-la i flexibilitzar-la segons el document aprovat

Avatar
Agències 14/12/2019
La portaveu del PSC, Eva Granados, somriu al costat del líder socialista, Miquel Iceta

La comissió Unitat en la diversitat i bon govern del 14è Congrés del PSC ha acordat aquest dissabte en la ponència marc que ha de dibuixar el full de ruta socialista en els propers tres anys mantenir que Catalunya és una nació i afegir que Espanya és “una nació de nacions”, han explicat fonts socialistes.

La direcció del PSC havia platejat en el document original reconèixer Catalunya com una nació –cosa que sempre ha defensat el partit– i a Espanya com un Estat plurinacional, i defensava la necessitat de reformar la Constitució com “el camí per recompondre consensos trencats”.

No al Federalisme real

Després del debat d’aquest dissabte, en el qual s’han abordat les esmenes presentades per les agrupacions del partit, el text continua igual, és a dir es manté que Catalunya és una nació, però s’afegeix que Espanya és una “nació de nacions i un Estat plurinacional” (en el document inicial ja apareixia ‘Estat plurinacional’ però no ‘nació de nacions’).

Les mateixes fonts concreten que aquest punt no ha rebut vots en contra, i que, en resum, la ponència en tots els punts –també el que aborda la immersió lingüística– s’ha mantingut amb el mateix contingut que el text original, però que “s’han afegit coses”.

El PSC inclou la immersió lingüística en la seva ponència i demana renovar-la per flexibilitzar-la segons el centre

La comissió Unitat en la diversitat i bon govern del 14è Congrés del PSC ha acordat aquest dissabte incloure en el document polític del partit que aborda el pacte lingüístic del concepte d’immersió lingüística’ que no recollia el text original i proposa renovar-lo després de 40 anys per flexibilitzar-lo sobre la base de les necessitats de cada centre.

Fonts socialistes han explicat que després d’una votació de les esmenes presentades en dues comissions en les quals s’abordava aquest assumpte, s’ha acordat incloure el català com la llegua vehicular, però també proposen “vehicular més coneixements” amb altres llengües i subratllen la inclusió de l’anglès i el reconeixement de l’aranès.

La proposta lingüística socialista, que també insisteix que la llei estatal de llengües ha de reconèixer el plurilingüisme de l’Estat espanyol, s’ha aprovat en la comissions sense vots en contra, expliquen les mateixes fonts que afegeixen que ara s’estan recollint signatures per crear una resolució concreta sobre llengua que es porti al plenari d’aquest diumenge i es voti.

“És un dels aspectes que més expectació han aixecat en els mitjans i en la societat”, han expressat les mateixes fonts com a motiu pel qual han decidit redactar aquesta resolució i portar-la la plenari.