Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

El Parlament votarà si crea una comissió d’investigació sobre els canvis a la cúpula dels Mossos

Cs, Vox i PPC insisteixen que hi ha una “purga” a la direcció del cos policial

Agències 13/01/2022
El líder del PPC, Alejandro Fernández; el líder de Vox, Ignacio Garriga; i el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, asseguts en línia a l'hemicicle del Parlament el 29 d'abril del 2021

El ple del Parlament haurà de votar si crea una comissió d’investigació sobre els canvis a la cúpula dels Mossos. Cs, Vox i PPC han registrat conjuntament una petició invocant l’article 67.1 del reglament de la cambra. Per tant, la petició ha de passar per la votació del ple i no es crea la comissió automàticament.

Els tres partits consideren que hi ha una “purga” a la direcció dels Mossos per apartar els que investigaven casos de “corrupció separatista”. En l’escrit que han registrat afirmen que hi veuen una “clara intenció política” de controlar el cos de la policia catalana. La Junta de Portaveus haurà de decidir el ple en què es farà la votació sobre aquesta petició.

L’única manera perquè s’aprovi la comissió d’investigació és que la resta de grups de l’oposició (PSC, comuns i CUP) hi votin a favor, donant per fet que tant ERC com Junts hi votaran en contra. De moment, el PSC s’ha mostrat partidari “d’analitzar bé” els canvis als Mossos amb la compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i no amb una comissió d’investigació. Els socialistes també han advertit que si no els satisfan les explicacions, caldrà explorar “altres opcions” com ara debatre-ho en el marc de la comissió que hi ha oberta sobre el model policial. El conseller Elena compareixerà a petició pròpia al Parlament després que diversos partits hagin reclamat les seves explicacions en seu parlamentària. Encara no està fixada la data.