Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El papa Francesc reconeix que “de vegades, el celibat pot portar a un masclisme”

Considera que seria positiu fer una revisió al celibat de l’Església i que és necessari que les dones ocupin més llocs de responsabilitat al Vaticà

Sílvia Reyner 11/03/2023
Imatge del Papa Francesc / Opus Dei

El papa Francesc va concedir aquest divendres una entrevista al mitjà argentí Infobae durant la qual va conversar sobre una gran diversitat de temes amb el periodista que la realitzava. Tot i això, hi va haver algunes declaracions especialment rellevants que cal destacar. Una d’elles és la frase amb la qual el papa afirmava que “no hi ha cap contradicció perquè un sacerdot es pugui casar.” Responia a la pregunta de si, permetent l’opció de casar-se, creia que hi hauria més persones interessades en el sacerdoci i, sens dubte, la resposta va sorprendre.

Des del seu punt de vista, “el celibat a l’Església occidental és una prescripció temporal: no sé si es resol d’una manera o altra, però és provisòria en aquest sentit”. El periodista li preguntava aleshores si aquest punt podria ser revistat i Francesc li responia amb tranquil·litat que sí i que, de fet, “els membres de l’Església oriental, els que volen, estan casats”. Amb un to d’absoluta normalitat prosseguia l’entrevista, però les frases destacables encara no havien acabat.

El papa Francesc també reconeixia que “de vegades, el celibat pot portar a un masclisme”. Davant aquesta realitat, el pontífex exposava que és necessari nomenar més dones en llocs de responsabilitat al Vaticà. “El Consell d’Economia són sis cardenals i sis laics. Els laics, tots homes, és clar. Calia renovar i hi vaig posar un home i cinc dones”, explicava.

“En comptes de posar-hi un vicegovernador, hi vaig posar una vicegovernadora, i ell  (el governador, Fernando Berges) se sent molt més ajudat, perquè les dones resolen i resolen bé”, afegia. “Tenen una altra metodologia, les dones. Tenen un sentit del temps, de l’espera, de la paciència, diferent del de l’home. Això no fa disminuir l’home, són diferents. I s’han de complementar”.