Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

El Gremi de Restauració de Barcelona acusa l’Ajuntament d’anar cap a una “denegació massiva” de les terrasses ampliades

|

- Publicitat -

El Gremi de Restauració de Barcelona acusa l’Ajuntament d’anar cap a una “denegació massiva” de les terrasses ampliades durant la pandèmia que han demanat consolidar-se. El director del gremi, Roger Pallarols, explica en declaracions a l’ACN que estan veient un “reguitzell” de denegacions que els preocupa. Segons ell, la mesura per consolidar les ampliacions perilla perquè s’estan aplicant criteris “molt restrictius” i tem que pugui acabar en un “engany massiu” als restauradors. Són ampliacions en calçada o en vorera que han permès a bars i restaurants ampliar el nombre de taules, la majoria de les quals encara es mantenen mentre no es resolgui la seva petició.

 

Publicitat

Segons dades municipals, de forma excepcional s’han atorgat durant la pandèmia un conjunt de 3.618 ampliacions de terrassa de bars i restaurants, de les quals 1.483 són en calçada i 2.135 són en vorera. Ara bé, l’Ajuntament no ha facilitat a aquest mitjà les dades de quantes s’han resolt en total fins ara ni en quin sentit.

 

Un 80% dels bars i restaurants amb ampliacions excepcionals han sol·licitat formalment el manteniment de la terrassa, d’acord amb les dades del Gremi de Restauració de Barcelona. Ara bé, les perspectives que la majoria d’aquestes regularitzacions s’acabin concedint trontolla, a ulls del gremi.

 

De fet, Pallarols assenyala que els serveis tècnics municipals responsables de denegar o concedir la regularització han fet denegacions, en alguns casos, aplicant criteris que no es corresponen amb l’actual ordenança de terrasses, sinó amb anteriors, i que són més restrictius. Un extrem que el gremi ja ha traslladat a l’Ajuntament i espera que es corregeixi.

 

“Estem en els dies crítics: o el govern reacciona o ens trobem clarament amb un incompliment de la paraula donada”, afirma el portaveu del gremi, que recorda que en el seu dia es va anunciar un gran acord per a la consolidació de les terrasses ampliades en pandèmia, especialment per aquelles ampliades en calçada. Per això, considera que “si no es corregeix el rumb” la denegació serà “massiva”.

 

Recentment, per exemple, s’ha denegat la regularització de 144 ampliacions de terrasses ubicades en sis punts de l’Eixample delimitats com “àrees especials de saturació” i que inclouen els carrers Parlament, Muntaner, l’àmbit d’Enric Granados-Aribau, la rambla de Catalunya, el passeig de Sant Joan i l’avinguda Gaudí.

 

Sobre aquest punt concret de l’Eixample, el gremi recorda que quan es va negociar la consolidació de terrasses i fixar zones saturades, el gremi ja va proposar llistar aquestes zones. “Aquests 144 restauradors que s’han gastat diners presentant un projecte se l’haguessin estalviat d’haver-ho sabut”, apunten des del gremi lamentant que l’Ajuntament “no ha estat transparent”.

 

Només una desena de bars i restaurants compten amb les noves plataformes

 

Una de les conseqüències de la lentitud de resolució d’aquestes gairebé 3.000 peticions de regularització fetes pels restauradors és que mentre no es resol la petició es manté la terrassa. Això sí, es manté en l’estat actual, és a dir, amb els blocs de formigó o els separadors utilitzats per cada bar o restaurant de forma provisional.

 

“És com tenir una sentència i estar esperant el dia que arribi; no es tracta d’anar allargant l’excepcionalitat sinó de consolidar les terrasses de forma definitiva”, assenyala Pallarols, que constata que l’administració és “feixuga” i lenta, especialment quan es tracta “de dir que sí”.

 

Tot i la premissa de mantenir l’actual terrassa mentre no hi hagi una denegació ferma, Pallarols alerta que fins i tot s’han trobat amb “algunes contradiccions”. “En alguns casos, malgrat que no s’ha resolt el recurs d’alçada, ja estan retirant alguna terrassa”, indica.

 

La previsió inicial de l’Ajuntament era que aquest estiu les terrasses en calçada que es mantinguin ja disposin del moble homologat obligatori. Avui dia, però, només una desena de bars i restaurants compten amb les noves plataformes, segons xifres del gremi.

 

Per incentivar i facilitar el canvi als mobles en calçada, el consistori va llençar a principis d’abril una línia de subvencions a la instal·lació de plataformes per un valor de fins a 4 milions d’euros. En el context actual de denegació, però, Pallarols pronostica que poden “sobrar diners” de la bossa d’ajuts, ja que abans cal que es concedeixi el permís de regularització. És a dir, la consolidació de la terrassa ampliada.

 

El gremi, en contra de limitar horaris pel soroll

 

Coincidint amb les queixes veïnals de les darreres setmanes pel soroll en alguns punts de la ciutat on hi ha un alt nombre de terrasses, Pallarols recorda que els horaris “estan regulats i acordats” i que cada local ha de complir amb la seva llicència. A més, destaca que Barcelona té els horaris “més restrictius” de tot l’Estat i per això nega que el problema sigui d’horaris. “S’ha d’entendre que l’activitat forma part de l’essència i composició d’una gran ciutat”, sentencia.

 

Pallarols critica que “hi ha senyors que mai els sembla bé res, excepte la ciutat pandèmica i paralitzada, la ciutat del tothom a casa”. Segons ell, ara toca precisament recuperar “el dinamisme” postpandèmia.

 

“És molt respectable que hi hagi gent que cregui que Barcelona ha de ser com un poble, però la majoria de barcelonins no volem que Barcelona sigui un poble”, conclou. A més, afegeix que qui va a viure al centre no pot “pretendre” que aquest sigui un lloc comparable amb altres barris més radials. Per tot plegat, creu que “no hi ha debat” per retallar horaris d’obertura en punts de la ciutat per les queixes veïnals per soroll.

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut