Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

El gran Bukowski

A ‘Llegint Bukowski’ Jèssica Roca fa una mirada literària al gran autor nord-americà

Ramon Moreno
Ramon Moreno 29/05/2021

Charles Bukowski és un d’aquells escriptors que té adeptes incondicionals i també detractors de gran intensitat. Considerat com un dels grans “maleïts” de la literatura, el seu estil irreverent, provocador i directe li ha generat etiquetes de tot tipus, però també un reconeixement entre els grans de la literatura del segle XX.

Un dels lectors que ha quedat atrapat per la personalitat i l’obra de Bukowski és la també escriptora Jèssica Roca (Granollers, 1975). A Llegir Bukowski, que publica l’editorial valenciana Vincle Editorial, l’autora fa una dissecció de l’obra d’un autor que va conrear diferents gèneres, de la poesia al relat curt, passant per la narració, on va destacar amb obres com Notes d’un vell brut, La màquina de cardar o Contes de la bogeria quotidiana, traduïts al català; i  Pulp, Cartero, o Factotum, editades, com gairebé tota la seva obra, per Anagrama en castellà.

Hibridació de gèneres literaris

Jèssica Roca ha elaborat un interessant manifest de devoció a Bukowski en un format que combina l’assaig breu, les notes de dietari i les reflexions més personals. Barrejant la seva vida personal i literària, l’autora ens narra les seves aproximacions a l’obra de l’autor nascut a Alemanya i les reflexions que es deriven de les seves lectures per a construir un relat literari de Bukowski, però també un somer perfil biogràfic.

Al fil de les pròpies lectures l’autora s’endinsa en la personalitat, la vida i l’obra de l’autor, tres aspectes indissociables de Bukowski. Sense defugir alguna controvèrsia com les acusacions de misogínia, el seu alcoholisme i els condicionants a la seva obra, o la seva vida difícil i atzarosa, Roca ens guia per la seva pròpia visió de l’autor i els seus escrits, que descobreix a poc a poc i en les quals s’endinsa amb passió lectora. Fets remarcables de la seva vida, com les relacions familiars; la voluntat de viure de l’escriptura i abandonar un ofici insatisfactori com el seu treball a correus; les relacions sexuals que eren “un mer instrument per escriure”; la seva relació amb d’altres escriptors com John Fante o l’admiració que li professaven d’altres consagrats; la confiança del seu editor en la seva obra i projecció; el seu vessant de lector de Huxley, Dos Passos o Dostoievski; … composen les peces d’un puzle literari i vital.

Llegint Bukowski és un llibre d’una lectora (i escriptora) apassionada pel un personatge de múltiples arestes, en el que s’endinsa pàgina a pàgina, relat a relat, poema a poema, novel·la a novel·la. Vida, obra i lectures entrellaçades com en la mateixa trajectòria de Charles Bukowski.

Llegint Bukowski. Jèssica Roca. Vincle Editorial. València, 2021. 152 pàgines. 18,00 €