Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Govern diu que el 92% de les mesures de l’acord ja està en marxa, tot i el suspens de la CUP

|

- Publicitat -

El 21 de maig de 2021 el Parlament va investir Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat, després que ERC tanqués un pacte amb Junts i un altre amb la CUP. Un any després, el Govern assegura que el 91,8% de l’acord amb els cupaires ja està en marxa. Així consta en un document intern de l’executiu al qual ha tingut accés l’ACN, i que desglossa que el 60,8% dels compromisos entre ERC i CUP ja s’està executant. A més, xifra en un 24,3% les mesures planificades, i en un 6,7% les que ja s’han conclòs.

Però els anticapitalistes discrepen, i fonts del grup consultades per l’ACN posen un suspens al compliment del pacte. La CUP manté la qüestió de confiança a Aragonès per al 2023, però Govern la rebutja pel ‘no’ cupaire als pressupostos.

Publicitat

En el document intern, el Govern ordena amb percentatges la situació actual del compliment de les mesures pactades amb la CUP, les prioritats i els principals obstacles. En total, l’executiu comptabilitza 71 accions concretes, de les quals un 6,7% (5 en total) ja s’han conclòs.

L’executiu situa en un 24,3% (18 accions) les mesures planificades però encara pendents d’executar, i en un 60,8% (45) les que ja s’estarien executant. Finalment, un 8,1% dels compromisos (6 accions) amb la CUP encara no s’hauria iniciat.

El cost econòmic, el motiu segons l’executiu

L’obstacle principal del Govern per al compliment de l’entesa amb la CUP és el cost econòmic de les mesures. Els departaments de Palau apunten que l’economia és, en un 29,79% del total, el gran problema per tirar endavant els acords programàtics. En canvi, situen en només un 10,64% el risc polític com a obstacle per al compliment del pacte.

Segons aquesta llista, la principal prioritat és desplegar un Pla de rescat social per garantir drets i la cohesió social (24,05%). També ho són les polítiques d’habitatge i les de salut (amb un 12,66% ambdues), i l’ordre públic (10,13%).

En canvi, l’executiu considera menys urgents els acords vinculats al municipalisme i a la Renda Bàsica Universal (RBU), amb un percentatge de 5,06% en ambdues accions.

La CUP posa un suspens al pacte

El grup parlamentari anticapitalista nega que l’acord amb ERC per investir Aragonès s’estigui executant al ritme que defensa el Govern. La CUP, de fet, posa un suspens al grau de compliment dels compromisos i acords programàtics.

La formació de Dolors Sabater avisa el president que, si els pressupostos del 2023 han de ser continuistes respecte dels del 2022, serà molt difícil —i gairebé impossible, afegeixen— que la CUP els pugui aprovar. El grup anticapitalista reclama al Govern que canviï la dinàmica dels comptes, i que no siguin una plasmació dels pressupostos actuals, que la CUP ja va rebutjar.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

Així mateix, els cupaires mantenen la voluntat de portar Aragonès l’any que ve a la qüestió de confiança que consta en l’acord signat amb ERC. La CUP, que critica les aliances del Govern amb PSC i comuns, insta el president de la Generalitat a què hi expliqui la “geometria variable” de les seves aliances.

A més, la CUP lamenta que no s’hagi produït cap avenç en l’acord per fer avançar la legislatura cap a una confrontació democràtica contra l’Estat a partir de l’acumulació de forces. Però és que els anticapitalistes van més enllà, i també consideren del tot insuficient el compliment dels acords programàtics.

Apunten que només hi ha hagut avenços en la internalització del 061 i en la Renda Bàsica Universal. Alhora, però, critiquen que sembli que la implementació de la RBU ja no sigui una prioritat pel Govern. Els anticapitalistes també lamenten la lentitud del Govern per plasmar els acords sobre energètica pública i recuperació de centrals elèctriques. La CUP també alerta, sobre el Pla de Rescat Social, que sí que s’han reduït les ràtios a l’educació primària i secundària, però que no se n’ha augmentat el personal.

Alhora, adverteix que tampoc s’ha creat el grup de treball juridicopolític que ha de fer seguiment i propostes pel desenvolupament i concreció de l’empoderament democràtic i la conquesta social. Així mateix, la CUP constata que el Govern no ha fet cap nova proposta després que el TSJC tombés el protocol sobre desnonaments.

Una relació que no millora

Un any després, les relacions entre ERC i la CUP, i entre el Govern i els anticapitalistes, no han millorat. Aragonès no vol complir l’acord per la qüestió de confiança, entenent que és la CUP qui ha incomplert el pacte per no aprovar els pressupostos del 2022. El suport de l’executiu a la candidatura pels Jocs d’hivern del 2030 també ha complicat les confiances amb els i les anticapitalistes.

A Palau admeten que la CUP no és qui els està donant estabilitat i, alhora, els cupaires critiquen que el Govern busqui altres aliances amb PSC i comuns.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut