Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El Gobierno exigeix a la Generalitat més retallades a la sanitat

Madrid reclama, abans del 15 de setembre, un pla de mesures per reduir la despesa en medicaments i productes sanitaris.

Redacció 31/07/2019
Imatge d'una operació a l'Hospital Germans Trias i Pujol / ACN

L’Estat demana a la Generalitat que faci més retallades en la sanitat catalana. Des del Gobierno, abans del 15 de setembre, es reclama als departaments d’Economia i Salut que presentin un pla amb mesures per reduir la despesa en medicaments i productes sanitaris.

Des de Madrid es mostra un “especial interès” en les exopròtesis –les que substitueixen un membre- i les endopròtesis –les que substitueixen una articulació-, així com altres productes amb un “alt cost”. La carta apunta que, a banda del 2017 i 2018, Catalunya ja va superar les taxes de referència establertes l’any 2016 i que, per aquest motiu cal aplicar restriccions.

Aquesta notícia arriba l’endemà que La Vanguardia hagi publicat un informe on es confirma el robatori sistemàtic dels recursos catalans per part de l’Estat. Entre els anys 2015 i 2018, el grau d’execució pressupostària a Catalunya ha estat del 66%, mentre que a Madrid d’un 114%.

AMPLIACIÓ.- Vergés contesta: “Ens demanen que retallem i no ho farem”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez de demanar “retallades” en sanitat. “Sembla que el govern espanyol ens està demanant que continuem aplicant les polítiques d’austeritat que practicava el PP, i ho fa un govern del PSOE”, ha recriminat Vergés, que ha defensat que la seva conselleria compleix i “gestiona de manera escrupolosa”. La consellera ha assegurat que Salut enviarà “tota la informació que calgui”, ja que el govern espanyol demana un informe abans del 15 de setembre amb mesures específiques, però ha deixat clar: “Ens demanen que retallem i no ho farem”.

La consellera ha carregat contra el govern espanyol per demanar al Govern que ajusti la despesa sanitària als límits de despesa. “Catalunya és responsable dels principals serveis a la ciutadania i no té el finançament adequat per dur-ho a terme”, ha denunciat. I ha afegit: “Si a més hem de rebre cartes que ens demanen retallar en farmàcia i serveis, els socialistes ens hauran d’explicar perquè reclamen retallades i des del Parlament ens demanen una altra cosa”.

La titular de Salut ha exigit a l’executiu central que “obri la clau de la caixa del finançament” i l’ha instat a “reflexionar sobre com està finançant el sector sanitari”. “El que no podem fer és mirar cap a una altra banda quan surten medicaments nous”, ha afirmat la consellera, que ha posat com a exemple el tractament de l’hepatitis C, que el Departament de Salut finança sense aportacions econòmiques del govern espanyol.