Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

El Consell d’Europa esbronca Espanya per no reformar el sistema d’elecció de la cúpula judicial en set anys

El GRECO retreu al Gobierno la “manca d’un avenç positiu tangible” per reforçar la independència del CGPJ

Avatar
Agències 30/09/2021
Consell d'Europa

Fa set anys que El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) retreu a Espanya la manca de recursos destinats a reforçar la independència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L’organisme reclama “eliminar la intervenció dels polítics en la selecció dels membres judicials del CGPJ”, però les autoritats no han fet cap pas per reformar el sistema d’elecció de la cúpula judicial. “La situació és exactament la mateixa, i les preocupacions expressades pel GRECO continuen igual, si no és que són majors que abans”, lamenta l’informe d’avaluació periòdic publicat aquest dijous.

El GRECO constata que el Gobierno no té intenció d’aplicar les seves recomanacions i continua defensant que el mètode de selecció del CGPJ és “legítim” i “democràtic”. En concret, l’executiu de Pedro Sánchez reivindica que el procés requereix “un ampli consens” dels partits polítics, “evita riscos de corporativisme” i que “en qualsevol cas, els candidats a membres judicials són preseleccionats pels mateixos jutges a través d’un sistema democràtic”.

Per contra, el GRECO reitera que els estàndards del Consell d’Europa són diferents. “Quan la composició dels consells judicials és mixta, per seleccionar els membres judicials s’aconsella que aquests siguin escollits pels seus companys (…) i que les autoritats polítiques, com el parlament o el poder executiu, no participin en cap etapa del procés de selecció”, recorda.

A part de la immobilitat d’Espanya davant la seva petició, el GRECO alerta de la “reiterada inquietud pública” pel bloqueig en la renovació del CGPJ, que “també ha transcendit a fòrums internacionals”. Així, recull les últimes propostes per reformar el sistema d’elecció de la cúpula judicial, que està en funcions des de desembre del 2018. Igual que la Comissió Europea, el GRECO també va expressar la seva “preocupació” per la proposta, que posteriorment es va retirar.

Tot plegat, el GRECO insta l’estat espanyol a “aplicar sense demora” les seves recomanacions per preservar la independència del poder judicial. És a dir, que es reformi el sistema d’elecció i que siguin els mateixos jutges els que nomenin el CGPJ.

És la quarta vegada que el GRECO fa aquest toc d’atenció a l’estat espanyol, ja que en els anteriors informes del 2016, 2018 i 2019 també es queixaven d’aquesta qüestió. De les onze recomanacions que va fer el GRECO a Espanya fa set anys per a la “prevenció de la corrupció respecte als parlamentaris, jutges i fiscals”, l’organisme considera que s’han complert sis, com per exemple la millora del codi de conducta dels diputats i del ministeri fiscal.