Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

El Consejo de Seguridad Nuclear avala l’explotació de les centrals nuclears d’Ascó fins el 2030

En ple debat sobre el futur de les energies renovables el Consejo de Seguridad Nuclear autoritza l’explotació de la central nuclear d’Ascó i traspassa al Ministerio para la Transición Ecológica l’aprovació definitiva

Avatar
Agències 28/07/2021
Pla general de la xemeneia i les instal·lacions de la nuclear d'Ascó. Imatge del 38 de juliol del 2021. (Horitzontal)
El ple del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha informat favorablement a la renovació de l’autorització per explotar les centrals nuclears Ascó I i II. També s’ha mostrat a favor de renovar l’autorització de protecció física i el pla de gestió de residus, però els dictàmens inclouen límits i condicions i instruccions tècniques complementàries per a les dues plantes. La renovació permet explotar Ascó I fins al 2030 i Ascó II fins al 2031. L’informe del CSN es remetrà al Ministerio para la Transición Ecológica perquè ho autoritzi. El Consell diu que la decisió es basa “en el correcte funcionament de la nuclear i en l’adequat nivell de manteniment de seguretat per seguir operant”.

Segons el CSN l’informe és favorable perquè s’ha constat “la capacitat” de la instal·lació per donar resposta als requisits normatius actuals “de més exigència” més enllà dels “estrictament requerits en el disseny original” i perquè ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellós), titular la central, ha fet propostes de millora de la seguretat a la vegada que ha complert amb els requisits de l’autorització concedida el 2011.

A més de 10 i 11 límits i condicions establerts per a la cada unitat, també es requereixen 6 Instruccions Tècniques Complementàries (ITC) que inclouen propostes de l’avaluació feta pel CSN; requisits de risc intern d’inundació i aspersió; accions vinculades al programa de protecció contra incendis; i requisits del Pla integrat d’avaluació i gestió de l’envelliment i l’operació a llarg termini.

El CSN també dona suport a la modificació del disseny de la nuclear d’Ascó per completar la incorporació de la normativa NFPA-805 dels sistemes de protecció contra incendis i de les Especificacions Tècniques de funcionament d’emmagatzematge i transport del contenidor HI-STORM/HI-STAR.