Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

EH Bildu demana que els dirigents catalans empresonats i exiliats compareguin al Parlament basc

La coalició ha plantejat la possibilitat que aquestes compareixences es produeixin a través de videoconferència, en els casos que el desplaçament d’aquestes persones al Parlament Basc, sigui “impossible”,

Avatar
Agències 12/12/2019
Presos i preses polítics asseguts al Suprem

EH Bildu ha sol·licitat que els dirigents independentistes catalans empresonats pel judici del procés, així com els que estan fora de l’Estat i els seus respectius advocats, compareguin davant de la Comissió de Justícia del Parlament basc per conèixer la seva “valoració política i jurídica” sobre aquest procés judicial.

La coalició sobiranista ha plantejat la possibilitat que aquestes compareixences es produeixin a través de videoconferència, en els casos que el desplaçament d’aquestes persones al Parlament Basc, situat a Vitòria, sigui “impossible”, segons ha informat EH Bildu en un comunicat.

El Tribunal Suprem va condemnar el passat mes d’octubre a penes d’entre 9 i 13 anys de presó els nou dirigents independentistes catalans jutjats per delictes relacionats amb el procés sobiranista de Catalunya. La pena més alta, de 13 anys de presó, es va imposar a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, condemnat per un delicte de sedició en concurs amb malversació.

EH Bildu considera necessari que el mateix Junqueras, així com altres dirigents com l’expresident Carles Puigdemont o Jordi Cuixart i Jordi Sanchez, així com els seus advocats, plantegin al Parlament la seva “valoració política i jurídica” sobre el procés judicial en el qual s’han vist immersos.

JURISTES I EXPERTS

El parlamentari d’EH Bildu Julen Arzuaga ha recordat que la cambra basca va enviar una delegació d’observadors al Tribunal Suprem perquè assistís a aquest judici. Arzuaga considera que cal “donar continuïtat i completar” la feina d’aquella delegació, “extraient conclusions” de el que es va observar en el judici del procés.

 

A més de la compareixença dels dirigents empresonats, dels líders independentistes exiliats i dels seus advocats, EH Bildu sol·licitarà que compareguin al Parlament juristes experts que van seguir el judici, entre ells, Xabier Muñoz Soriano, d’International Trial Watch; Daniel Amelang, de l’Associació Lliure d’Advocats, i Jelle Klaas, del Comitè de Drets Humans d’Holanda.