Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Educació vol estendre la religió islàmica a més centres

El Departament fa un balanç positiu del pla pilot que va arrencar a l’octubre en sis escoles i plantejar portar l’oferta on detectin més demanda

Avatar
Agències 02/01/2021
Pla obert d'una classe d'infantil de l'Escola Catalònia de Barcelona, el 14 de setembre del 2020.

La conselleria d’Educació de la Generalitat estudia que el proper curs s’ampliï a més centres el pla pilot per impartir religió islàmica a l’educació pública que es va posar en marxa a l’octubre a sis escoles i instituts de Barcelona, el Baix Llobregat, Girona i Tarragona. En declaracions a Europa Press, la directora general de Currículum, Maite Aymerich, ha explicat que el Govern “traslladarà, amb temps suficient, les peticions que té i la possibilitat d’incorporar-se al pilotatge els centres que són susceptibles a més demanda”.

De moment s’han impartit a un centenar d’alumnes de primer de Primària i primer d’ESO de centres que no oferissin més opcions de religió i on hi hagués sol·licituds de les famílies. Aymerich ha explicat que es va optar pels primers cursos precisament amb la voluntat de “donar continuïtat” al pla l’any següent. La religió islàmica no s’impartia abans tot i que tenia el doble de peticions de famílies que l’evangèlica, que sí s’ensenyava: a la preinscripció del 2019, el 22% de famílies va demanar que es cursés religió catòlica, l’1,1% islàmica, el 0,52% evangèlica i el 0,01% jueva, segons les darreres dades disponibles del Departament.

La directora general de Currículum ha valorat que s’ofereixi aquesta opció a la comunitat islàmica: “Des de fa molt temps demanaven que els seus fills poguessin ser com la resta d’alumnes, tenir aquesta opció i no haver d’anar exclusivament a la mesquita per poder adquirir aquesta formació”. Ha fet un balanç positiu del funcionament del pla pilot dels seus tres primers mesos: Aymerich ha destacat que “no hi ha hagut cap incidència remarcable” i que el departament ha estat en contacte tot el trimestre amb els sis centres i ha ajustat algunes qüestions pràctiques.

Després de gener es farà una “valoració més exhaustiva de l’impacte que ha tingut en els centres i de les percepcions de les famílies i de l’alumnat”. “En aquest primer trimestre les qüestions d’avaluació són complicades. El més important era que les escoles tiressin endavant i fossin un espai segur”, ha afegit. La Conselleria ha vingut justificant el pla com el compliment d’un dret de les famílies, i ERC (partit del conseller Josep Bargalló i d’Aymerich) aspira a una assignatura de Cultura de les Religions, com explicita en les seves aportacions a la llei orgànica de modificació de la LLOI (LOMLOE), la llei Celaá.

“Si ERC continua al capdavant del Departament, voldríem poder avançar en la pluralitat, en el laïcisme i en el coneixement de les cultures religioses, que ens permeten respectar l’altre, conèixer-lo i interrogar-nos amb alçada de mires per interpretar el món, créixer i conviure”, ha afegit.