Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024
Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024

Els empleats de banca, oberts a mobilitzar-se contra els ERO a CaixaBank i BBVA: “Són un punt d’inflexió en la duresa”

|

- Publicitat -

Els empleats de la banca ja parlen obertament de mobilitzacions contra els ERO anunciats aquesta setmana per CaixaBank i el BBVA, que afecten gairebé 12.000 treballadors a l’Estat, dels quals 1.951 a Catalunya. Consultats per l’ACN, tant CCOO com la UGT veuen “desproporcionades” les retallades de la plantilla i afegeixen que les propostes de les dues entitats són “un punt d’inflexió” dins el sector bancari. “Aquests dos últims ERO són molt més durs que els anteriors”, assegura el responsable del sector financer de CCOO, Joan Sierra. Els sindicats confien en la seva capacitat de negociació –afirmen que els precedents al sector els conviden a ser “moderadament optimistes”-, però també reconeixen que la situació és “molt complicada”.

Publicitat

“És cert que estem en un procés de reestructuració i, per tant, la situació no ens sorprèn; ara bé, creiem que els plantejaments de les entitats són excessius i ens estem plantejant mobilitzacions”, subratlla Sierra. En la mateixa línia s’expressa, el responsable estatal del sector financer de la UGT, Víctor Miravete, que qualifica els últims ERO de “molt negatius” i recorda que el nombre de treballadors afectats representa un percentatge “altíssim” sobre la plantilla actual dels bancs. “Estem parlant de gairebé 12.000 persones entre CaixaBank i el BBVA; és una exageració, i sinònim de desmantellar el sistema financer”, assegura.

De fet, els sindicats lamenten que les retallades recaiguin únicament en la plantilla i asseguren que “a cap de les entitats sobra personal”. Bona prova d’això són les hores extres que van fer molts empleats durant la pandèmia per seguir atenent les necessitats financeres dels clients i tramitar productes com els crèdits ICO, tal com remarca Miravete. En aquest sentit, Miravete també destaca que la ràtio de clients per cada treballador del sector a l’Estat és molt superior respecte a la mitjana europea. Segons dades de la Federació Bancària Europea (EBF, per les seves sigles en anglès), a cada treballador del sector bancari de l’Estat li corresponen una mitjana de més de 200 clients, una ràtio que entra dins el ‘top’ 5 d’Europa i que presenta valors molt superior a països com Alemanya, prop dels 130 clients per empleat.

Et pot interessar  Illa es reuneix per primera vegada a Palau amb els sindicats CCOO i UGT

Treballadors essencials durant la pandèmia
Tot i que els dos representants sindicals afirmen que ja estan acostumats a les retallades de personal –des del 2008 el sector ha perdut 70.000 empleats, segons dades de la Seguretat Social-, també posen de manifest la falta d’empatia dels directius dels bancs. “S’obliden que hem estat considerats com a sector essencial; la banca cobreix una funció essencial”, remarca Miravete. Alhora, el representant de la UGT recorda que l’agraïment als treballadors es va reduir a una carta i que fa esment al “desproporcionat” sou dels directius dels bancs. El mateix sindicat va recordar aquest divendres a través de les xarxes que Goirigolzarri percebrà 1,65 milions d’euros fixos com a president de CaixaBank, el triple del que cobrava a Bankia.

Negociacions complicades
Tot i que les condicions de sortida proposades per CaixaBank i el BBVA són “poc atractives”, els sindicats confien a evitar la conflictivitat. “Després de la pandèmia, les perspectives de creixement econòmic són bones, i això repercutirà positivament en els comptes de resultats”. En aquest sentit, confien que els bancs tornin a apostar per la negociació que ha caracteritzat el sector. Ara bé, Sierra també avisa d’un canvi d’actitud de les entitats. “Els bancs ara tenen menys problemes per acceptar crítiques a la seva reputació”, diu. “Sembla que com més gent acomiades, més puja el valor de l’acció”, afegeix.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut