El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, defensa que aconseguir l’oficialitat del català a la UE és “més fàcil” si no es polititza la llengua. En una entrevista al diari ‘Ara’, Duch defensa que la mesura és una “prioritat” però admet que és un “procés llarg” que ara podria “anar més ràpid” amb la presidència polonesa del Consell de la UE, que és més “constructiva” que l’hongaresa. “Però no vull posar terminis”, diu. Duch explica que la seva conselleria ara està en el procés de “consolidar” les delegacions actuals i obre la porta a obrir-ne de noves en aquesta legislatura: “La Xina s’ha convertit en un país molt important. Hi ha països que eren importants fa temps i que ara ho són menys, ja ho veurem”.
Duch insisteix que sota el seu comandament les delegacions treballen amb “lleialtat a l’Estatut, amb lleialtat a la Constitució i amb lleialtat al Tractat de la Unió Europea”, i tot i que evita posar exemples, assegura que en el passat no sempre va ser així.
En aquest sentit, destaca la importància de la coordinació amb el ministeri d’Afers Exteriors quan es considera que fer-ho “ajuda a arribar més lluny”.
En l’entrevista, Duch també analitza l’ascens de Donald Trump al poder als Estats Units, a qui veu “certs tics imperialistes”. “Els Estats Units estan agafant un camí que no era previsible fa molt pocs anys. La Xina s’ha convertit en una potència molt important. Les relacions internacionals són més complicades ara del que eren abans i la Unió Europea s’ha d’enfortir”, remarca.
Sobre la guerra a Gaza, Duch diu que la posició del Govern està “alineada” amb la de gairebé tota la comunitat internacional: una pau justa amb la coexistència de dos estats, Israel i Palestina. “Crec que Israel, en diferents moments en aquests dos últims anys, s’ha ficat en un terreny que no queda cobert pel dret internacional”, admet, afirmant que “hi ha elements que clarament porten a pensar que hi ha un genocidi”, però que en tot cas el Tribunal Internacional ho està “estudiant”.