Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Drets acusa la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat de poder incórrer en un delicte contra els votants de l’1-O

Ahir, es va fer públic que la Fiscalia reclama a l’Audiència de Barcelona la imputació d’almenys nou votants de l’1-O a l’institut Pau Claris de Barcelona, que van denunciar o […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 02/04/2019
Càrrega policial l'1-O

Ahir, es va fer públic que la Fiscalia reclama a l’Audiència de Barcelona la imputació d’almenys nou votants de l’1-O a l’institut Pau Claris de Barcelona, que van denunciar o querellar-se contra la policia espanyola per lesions. En un principi, s’havia oposat als recursos del Sindicato Profesional de la Policía i l’Advocacia de l’Estat contra el fet que el jutge instructor rebutgés la imputació als votants, però ara s’ha adherit en part a la seva estratègia.

Un fet que, des de l’associació de professionals del món del dret ‘Drets’ han relacionat amb el fet que “s’apropa el moment que declarin els votants de l’1-O” al judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem. “Ara la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat volen denunciar-los. Recordem que intimidar testimonis per influir-los i voler restringir la seva llibertat és un delicte”, han advertit, citant l’article 464 del Codi Penal que diu que “aquell qui amb violència o intimidació intenti influir directament o indirectament en qui sigui denunciant, part o imputat, advocat, procurador, perit, intèrpret o testimoni en un procediment perquè modifiqui la seva actuació processal, serà castigat amb la pena de presó d’un a quatre anys i multa de sis a vint”.

“Si l’autor del fet assoleix el seu objectiu s’imposarà la pena en la meitat superior”, apunta, i afegeix que “les mateixes penes s’imposaran a qui realitzi qualsevol acte que atempti contra la vida, integritat, llibertat, llibertat sexual o béns, com a represàlia contra les persones esmentades en l’apartat anterior, per la seva actuació en procediment judicial, sense perjudici de la pena corresponent a la infracció que aquests fets siguin constitutius”.

La Generalitat es personarà “en totes” les causes derivades de l’1-O que s’obrin

Avui mateix, la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha explicat que es personaran “en totes” les causes derivades de l’1-O, després que anunciessin que també defensaran els votants de l’1-O que la Fiscalia vol investigar. En roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha cridat a la reflexió: “Fins on arribarem? Investigaran els 2,3 milions de votants de l’1-O?”.

Fonts del Govern català han informat que la Generalitat ja està personada en el procediment contra l’actuació de la Guàrdia Civil l’1-O i que ara s’oposaran a la investigació de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat als votants de l’1-O.