Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Dolors Sabater desmunta la “persecució del castellà” a Catalunya de Ciudadanos i Vox

La presidenta de la Comissió de Cultura fa miques el discurs de persecució del castellà de Cs i Vox en mencionar que el Franquisme va intentar aniquilar el català. La formació taronja anuncia que presentarà una moció per crear un “autèntic” pla de llengües

Redacció 28/07/2021
Dolors Sabater a la Comissió de Cultura del 28 de juliol de 2021

En la sessió parlamentària de la comissió de cultura del Parlament de la Generalitat, Ana María Grau, diputada de Ciudadanos, ha anunciat que presentarà una moció per “crear un verdader pla de llengües”, en les quals ha expressat que voldria promoure el castellà, reduint l’espai de la llengua catalana. En distintes declaracions Grau ha acusat al Govern de viure en “un món cavernícola” per tenir un punt de vista en què per protegir una llengua cal atacar una altra, sense contemplar la diferència entre nombre de votants entre uns i altres.

El diputat de Vox, Manuel Jesús Acosta Elías, també s’ha apuntat a l’atac al català i ha afirmat que hi ha una “imposición lingüística del catalán“, tot criticant que no s’invertís en el foment del castellà. Acosta ha atacat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per no retransmetre en aquesta llengua.

Dolors Sabater, presidenta de la Comissió de Cultura i diputada de la CUP, els ha parat els peus amb unes declaracions clares:”Vostès quan qualifiquen la llengua obliden la història. Parlen com si el català o el castellà com si estiguessin en igualtat de condicions. En molts aspectes és una llengua exclosa. La persecució del català és una realitat històrica que està documentada des del segle XV.

La diputada de la CUP ha acusat el Franquisme d’intentat aniquilar “amb la màxima persecució i violència” la llengua catalana i afirma que “arriba viva perquè el poble l’ha volgut salvar”. Sabater ha mencionat que el català es pot acollir a la legislació europea de protecció de les llengües minoritàries i ha finalitzat la seva intervenció amb la comunicació d’unes dades de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

52,3% només en castellà; 17,5% castellà i anglès; 4,7% en anglès; 3,1% en italià; i un 10% només en català; 6,4% en català i castellà; 5,5% en català i altres llengües.