Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Cupra rep el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat sense tenir els manuals d’ús dels vehicles en català

Plataforma per la Llengua ha denunciat l’empresa incompleix el Codi de consum de Catalunya

Redacció 31/01/2023

Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dimarts que Cupra hagi rebut el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa, ja que es tracta d’una empresa que, segons apunten, no compta amb una versió impresa en català dels manuals d’ús dels vehicles. El guardó va ser atorgat ahir el Govern de la Generalitat, cosa que encara ha indignat més a l’organització per la defensa de la llengua catalana.

Si bé a la web hi ha la versió digital en català, Plataforma exposa que el fet que els manuals d’ús dels vehicles no tinguin una versió disponible en aquesta llengua en la seva versió impresa suposa un incompliment del Codi de consum de Catalunya, el qual obliga que aquesta norma es compleixi i no sigui només opcional.

L’organització explica que han contactat diverses vegades amb Cupra i amb Seat, però que l’empresa ubicada a Martorell ha fet cas omís a les seves peticions. Per aquest motiu, manifesten que no comprenen per què el Govern premia una empresa que no té una excel·lència lingüística en la seva activitat empresarial.

A més, Plataforma també assenyala el fet que, tot i que diversos models Cupra de nova generació disposen d’un sistema d’ordres de veu, no entenen els usuaris si s’hi dirigeixen en català, així com tampoc comprenen a la primera el nom d’alguns carrers en català de viles i ciutats dels territoris de parla catalana.

Des de l’organització critiquen que l’any passat ja van lamentar que el Departament d’Empresa i el Departament de Treball haguessin guardonat amb el premi Empresa del Futur Present 2022 la cadena de supermercats Veritas, la qual menysté el català en l’etiquetatge dels productes i en els tiquets de compra.

Per totes aquestes raons, Plataforma per la Llengua demana un canvi de rumb a les institucions públiques a l’hora de premiar empreses. “Cal que el català sigui present en l’acció empresarial”, conclouen.

https://twitter.com/llenguacat/status/1620389771393769473?s=20&t=F7FSygyZWnQ1gHsWClK8tQ