Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Costa avisa que “l’atac” de la JEC contra Torra “no va d’apartar-lo com a diputat” sinó de “fer caure el Govern”

El vicepresident primer de la cambra no pot “garantir” que no s’impugnin votacions al Parlament però lamenta que “ja fa anys que es fa”

Avatar
Agències 25/01/2020
Pla mitjà del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, en roda de premsa des del Parlament el 5 de novembre del 2019

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha reiterat que el president de la Generalitat, Quim Torra, continua sent diputat del Parlament tot i que la JEC insisteixi en retirar-li l’escó i ha avisat que “l’atac” de la junta “no va d’apartar-lo com a diputat”, sinó que va “d’apartar Torra de la presidència i de fer caure el Govern de la Generalitat”. En una entrevista al ‘FAQs’, Costa s’ha referit als propers plens del Parlament i ha reconegut que no pot “garantir a ningú” que no s’impugnaran votacions si Torra hi participa, però el vicepresident primer ha recordat que “ja fa anys” que s’anul·len votacions de la cambra per part de la justícia espanyola. “És evident que el que voten els ciutadans de Catalunya és molt difícil que es respecti”, ha lamentat.

Durant l’entrevista, Costa ha defensat que el Parlament, en reconèixer Torra com a diputat, no està desobeint a ningú perquè “la JEC no és ningú per donar ordres d’obligat compliment al Parlament”. Així, ha explicat que no hi ha “cap circumstància” que pugui fer variar el posicionament de la Mesa, que ja va avalar que Torra mantingués l’acta, i ha explicat que, si ara s’obeeix la junta tot i ser incompetent, demà “pot ser qualsevol funcionari del ministeri més inesperat” qui doni ordres a la cambra.

En aquest sentit, ha explicat que es poden escudar en la “impossibilitat legal” de complir el que demana la JEC perquè el reglament de la cambra catalana no ho permet. Per tant, Costa assegura que la Mesa no té competències per privar algú del seu càrrec fora dels supòsits detallats al reglament. “Ens demanen una cosa impossible, no ens poden exigir responsabilitats per complir una cosa que és impossible”, ha conclòs.

 

Costa ha confirmat que durant el ple Torra podrà votar i ha assegurat que la finalitat de la “persecució” de la JEC és “fer caure el Govern” català i, “de retruc”, “desestabilitzar” el de Pedro Sánchez.

 

En aquest sentit, Costa ha reconegut que els membres de la Mesa poden rebre querelles o requeriments per aquesta decisió però ha ironitzat que ja en té “set o vuit” i no en descarta “dues o tres més”. “Ser en política és assumir un risc, tots ho sabíem quan ens vam presentar, sabem que sempre estem subjectes a la persecució política i judicial”, ha remarcat, i ha insistit que tenen el “compromís” de defensar les institucions catalanes.

 

En relació a la impugnació de les votacions sobre els pressupostos, que s’han de debatre properament a la cambra, el membre de la Mesa ha descartat que algú vulgui “bloquejar” els comptes de la Generalitat que “beneficien la ciutadania”.