Dimecres, 8 de febrer de 2023 - Edició 1658
La República

CGPJ en funcions desestima l’informe que havia d’avalar la Llei d’Habitatge del Gobierno “més progressita de la història”

L’òrgan judicial ha desestimat l’informe que havia de dotar de fonament l’avantprojecte de llei per garantir el dret a un habitatge digne

Redacció 14/01/2022

El Consejo General del Poder Judicial en funcions, després de dues hores de deliberació, ha tombat l’informe que havia de dotar de fonament l’avantprojecte de Llei de l’Habitatge del Gobierno “més progressista de la història”. A més, han decidit canviar de ponent i s’emplacen a estudiar una nova proposta el 27 de gener.

Així doncs, per 15 vots a 6 s’ha aprovat rebutjar la proposta d’avantprojecte de llei i s’han designat nous ponents que seran José Antonio Ballestero i Enrique Lucas. Substituiran al fins ara actual ponent i exdiputat socialista Álvaro Cuesta.

Des d’un punt de vista pràctic aquest fet significa que no es materialitzaran les suposades millores en termes d’habitatge, almenys fins que s’aconsegueixi superar l’aprovació de l’òrgan judicial. Això suposa que l’avantprojecte de llei, de moment, és paper mullat i il·lustra una promesa incomplerta més de l’executiu espanyol.

El Gobierno “més progressista de la història” va treure pit abans per haver obtingut la renovació del Constitucional. Poc després, però, el Partido Popular, es va desdir de l’acord i no va fer extensiva la renovació al CGPJ, fet que va portar a Sánchez a desistir en la renovació de l’òrgan aquesta legislatura.

Aquest fet demostra, d’una banda, l’actitud antidemocràtica dels populars, que pretenen guanyar als jutjats i amb un òrgan abastament caducat, allò que no han sabut vèncer a les urnes. Reitera també “l’actitud bonhomiosa del que no hi pot fer més” dels socialistes, que carreguen els neulers als populars.

No obstant això, saben empescar-se-les perquè els avenços en termes d’habitatge proposats pels comuns, no es materialitzin. Si es permet la maldat, deixa en evidència a Pisarello que va presumir abans d’hora que la Llei d’Habitatge hagués arribat al Consell de Ministres, amb unes declaracions de to victoriós, que podria haver passat inadvertit si no fos per l’hemeroteca.

Cal esmentar que “el Gobierno més progressista de la història” ha incomplert nombroses vegades la seva promesa de fer possible que hi hagués una llei per assegurar un habitatge digne. Altrament, també ha tingut el posicionament de Ca Envejós, ni rosega ni deixa rosegar l’os. És a dir, es va oposar a la normativa catalana aprovada, que assegurava el dret a l’habitatge, pel fet que deixava en evidència que l’executiu espanyol no ha fet els deures.

Tots els incompliments de l’executiu espanyol, pel que fa a l’habitatge, es poden consultar en el vídeo que va fer Octuvre, destapant el poc valor de la paraula de Sánchez quan parla de garantir el dret a l’habitatge.

En definitiva, es perllonga l’aprovació de la llei que havia d’anar al Consell de Ministres previst pel 18 de gener. Per tant, a més de tombar la proposta existent, aconsegueixen donar llargues a la resolució d’una alternativa.