Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Celaá veu “espai per recórrer” en les negociacions amb Podemos i aposta per “fórmules de cooperació potents”

Vol un Gobierno fort per encarar la sentència de l’1-O, que espera per a la primera quinzena d’octubre

Agències 06/09/2019
Isabel Celaá, portaveu del Gobierno en funcions / Moncloa

La ministra portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Celaá, creu que encara hi ha motius per “l’esperança” i “espai per recórrer” en les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos per a la investidura de Pedro Sánchez. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha deixat molt clar que “no hi haurà govern de coalició”, ha apostat pel que ha anomenat “fórmules de cooperació potents” i ha recordat que s’ha ofert a Iglesias una “participació activa” en òrgans públics que, segons ha apuntat, no són govern però representen l’Estat. Després de més de quatre hores de reunió entre els equips negociadors de PSOE i Podem, doncs, el govern espanyol manté l’esperança. Tot i les diferències que s’han constatat, la ministra portaveu ha considerat que “hi ha espai per recórrer”.

Celaá ha insistit en la “tercera via” que ofereix Sánchez i ha recordat que sempre que es negocia ha d’haver un guany per part de les dues parts. “Es guanya posant en marxa un programa obert i progressista que millora la vida de la ciutadania acompanyat d’una triple garantia? No puc concebre que un partit d’esquerres no consideri això com un guany”, ha conclòs dirigint-se a la formació de Pablo Iglesias. “Vam guanyar les eleccions. No volem unes altres eleccions. Volem que hi hagi govern i estem a l’espera que Unidas Podemos se sumi a aquesta intenció. Si Unidas Podemas vol, hi haurà govern”, ha afegit.

Tot i així, es manté el principal escull que manté encallada la investidura. Celaá ha assegurat que hi ha determinació per part de la part negociadora del PSOE que “no hi haurà govern de coalició”. Una altra cosa, segons ha dit, és que es trobin “fórmules de cooperació potents i importants”. Segons Celaá és important que el govern estigui fort per encarar els reptes de la tardor i ha citat entre d’altres, la sentència de l’1-O.

La Moncloa espera la sentència de l’1-O per a la primera quinzena d’octubre i replica a Torra que l’haurà de complir

En aquest sentit, Celaá ha afirmat que la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l’1-O s’espera per a la primera quinzena d’octubre i ha replicat al president de la Generalitat, Quim Torra, que l’haurà “d’acatar i complir”. Ha valorat d’aquesta manera que en la conferència des de Madrid d’aquest dijous Torra avisés que davant d’una sentència condemnatòria s’obrirà una nova etapa per “culminar” la independència. Segons Celaá, aquestes declaracions no suposen cap canvi en el discurs de Torra.

“El govern respecta l’estat social, democràtic i de dret. La sentència ha de ser respectada per totes les forces polítiques espanyoles i pels líders de les comunitats. Les sentències han de ser acatades i, per tant, la compliran”, ha afegit.