Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

CEAR denuncia que dos joves vietnamites “possibles víctimes de tracta” han estat expulsades d’Espanya

La directora general de la La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat lamenta que “s’hagi obviat” l’informe de l’entitat especialitzada que les va atendre

Agències 31/10/2019

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha denunciat que Espanya ha deportat des de l’aeroport de Barajas (Madrid) a dues joves vietnamites “possibles” víctimes de tracta que van ser ateses per l’organització després de la seva arribada a Espanya el passat 17 d’octubre. “Amb sorpresa acabem de conèixer que les dues joves vietnamites van ser retornades ahir, sense que la Delegació del Govern de Madrid dictés resolució, en considerar la policia que no hi havia indicis de tracta”, va assenyalar ahir CEAR a través del seu compte de Twitter. Des de l’ONG han assegurat que APRAMP (Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda) sí que ha confirmat “la detecció d’aquests indicis”.

De fet, des de CEAR portaven dies demanant la paralització de l’expulsió, al·legant que podien ser possibles víctimes de tràfic així com pel fet de ser menors d’edat, tal com elles van declarar durant les entrevistes per tramitar la seva sol·licitud de protecció internacional.  Amb tot, fonts policials han assegurat que les joves es “van retractar” de la seva declaració inicial, alhora que van reconèixer que van viatjar a Espanya per “estudiar i treballar”. Així doncs, aquestes fonts argumenten que les joves no són potencials beneficiàries de la protecció internacional i per això el procés de retorn va continuar, tot i que des del departament d’Interior no s’informa sobre cap dels vols de deportació de migrants.

La directora general de CEAR, Estrella Galán, ha lamentat que “s’hagi obviat” l’informe de l’entitat especialitzada que va atendre a les víctimes (APRAMP). Segons la seva opinió, la deportació d’aquestes joves demostra que el procediment d’identificació de les víctimes de tracta en frontera “no està funcionant adequadament”, de manera que CEAR tramitarà una queixa davant el Defensor del Poble, institució que aquest dimarts va recomanar la suspensió de la deportació.