Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Cap professor de medicina de la Universitat de les Illes Balears imparteix classe en català

Un fet que dificulta que els futurs metges puguin emprar la terminologia pròpia de la medicina en la llengua del territori

Redacció 28/10/2021
Facultat de Medicina - Universitat de les Illes Balears

El 73,9% de les classes de Medicina a la Universitat de les Illes Balears es realitzen exclusivament en castellà i tan sols un 8,6% dels docents alternen ambdues llengües. Segons un article publicat a Última Hora, no hi ha ni un professor d’aquesta carrera que imparteixi tota la matèria en català, fet que dificulta, com argumenta el president de la Plataforma per la Llengua, que “els futurs metges puguin adquirir i emprar la terminologia pròpia de la medicina o un llenguatge científic en la llengua pròpia”.

Recentment, Óscar Escudé ha presentat l’InformeCAT, un estudi que mostra 50 dades significatives sobre l’estat del català “que demostren la situació d’emergència lingüística en què es troba la llengua“. L’Assemblea Sobiranista de Mallorca ha publicat la notícia al seu compte de Twitter, on mencionen el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot.

És especialment preocupant aquesta situació si es té en compte que, de les 245 discriminacions lingüístiques en mans de les administracions públiques que la Plataforma ha recollit entre els anys 2007 i 2020, 41 s’han produït en l’àmbit hospitalari i de la salut, és a dir, el 17%. Un fet que s’ha agreujat amb la pandèmia i, només en l’any 2020, 12 de les 53 discriminacions recollides en el món sanitari passaven a representar el 23%.