Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

Boye, sobre una inhabilitació de Torra: “Si hi ha una condemna ferma i el Parlament l’executa, ell l’acatarà”

Budó no reconeix la decisió de la JEP de deixar vacant l’escó del president: “La llista de JxCat no correrà en cap cas”

Agències 11/01/2020
L'advocat Gonzalo Boye / ACN

L’advocat Gonzalo Boye ha insistit aquest dissabte que Quim Torra continua essent president de la Generalitat i diputat al Parlament, però ha reconegut que el president obeiria una possible inhabilitació en cas d’una sentència definitiva. “Si hi ha una condemna ferma i el Parlament l’executa, ell l’acatarà. Sempre ho ha tingut molt clar i mai ha dit el contrari”, ha afirmat Boye al programa ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio.

“El que passa és que una cosa és això i l’altra que robin a l’àrbitre, s’enduguin la pilota i no permetin jugar la resta del partit, que és el que pretén fer la JEC”, ha criticat l’advocat de Quim Torra. Per la seva banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha estat menys taxativa en afirmar que Torra acataria una condemna ferma d’inhabilitació –”no em correspon a mi, respecte màxim a la seva decisió”- però sí ha volgut deixar clar que no reconeix la decisió de la JEP de deixar vacant l’escó del president: “La llista de JxCat no correrà en cap cas. Torra és diputat”, ha sentenciat Budó als micròfons de Rac1.

“El que tenim aquí és un acte subversiu de la JEC”

En paral·lel, Gonzalo Boye ha reiterat que la Junta Electoral Central (JEC) “no és un òrgan competent per inhabilitar un president autonòmic”. “Si posem el mateix escenari en una altra comunitat autònoma, hi hauria consens que el que ha passat amb Quim Torra és una barbaritat”, ha assenyalat l’advocat, que ha avisat la JEC i el Suprem. “Emetre credencials indegudes és delicte. Tinc l’ordre de Torra d’anar fins al final”, ha manifestat Boye. A banda, l’advocat ha recordat que la llei estableix que per ser escollit president s’ha de ser diputat, però no diu res sobre si ho pot seguir essent un cop ja no és membre de la cambra. “L’única cosa en què estem d’acord la JEC, la JEP i nosaltres és que el càrrec de diputat al Parlament és una condició per ser president però no per continuar sent president”, ha puntualitzat Boye.

“L’únic que tenim aquí és un acte subversiu per part de la JEC”, ha finalitzat l’advocat de Quim Torra.